Här hittar du våra tolkutbildningar i Malmö och Karlstad som genomförs på semidistans. Utöver grundutbildningen kan du bli godkänd tolk genom en valideringsprocess av dina befintliga tolkkunskaper. Från och med januari 2025 är vår tolkutbildning CSN-berättigad.
Behörighet och förkunskaper
- Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Genom en svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
För behörighet att antas till utbildningen krävs lägst godkänt i svenska 2 / svenska B eller svenska som andraspråk 2 / svenska som andraspråk B eller motsvarande
Motsvarande kunskaper i tolkspråket
Urval
Om antalet behöriga överskrider antalet utbildningsplatser görs ett urval genom ett särskilt prov. De sökande rangordnas efter hur många poäng de uppnått i det särskilda provet. Vid lika poäng tillämpas lottning.
Särskilt prov
Det särskilda provet innehåller en muntlig och en skriftlig del på båda språken.
Muntlig del: 400 p
Skriftlig del: 160 p
Totalt: 560 p
Distansstudier
Tolkutbildning på distans innebär att du - individuellt och flexibelt - gör dina teoretiska studier via dator eller läsplatta. Prov och språkhandledning görs på de obligatoriska närträffarna på respektive ort. Närträffar äger rum cirka en helg varannan månad, från fredag eftermiddag/kväll till söndag eftermiddag.
Validering av verksamma tolkar
Har du gått godkänd utbildning (TÖI eller MYH) som startat år 2006 eller senare har du fått ett godkänt utbildningsintyg. Finns det delar av TÖI/MYH-utbildningen som du inte klarat kan du skriva om dessa prov hos oss, alternativt ansluta till nuvarande utbildning. Vi erbjuder dig som jobbar som tolk en validering av dina kunskaper mot lärandemålen på grundutbildningen, vilket innebär att du kan få ett utbildningsbevis att du är grundutbildad tolk utan att behöva gå grundutbildningen. Du ska ha väldokumenterad erfarenhet av tolkyrket, helst arbetslivserfarenhet i mer än 5 år, och gärna också gått några utbildningar men som då inte varit den grundutbildning som vi ger dvs den som står under MYH’s tillsyn.
Nästa utbildning startar i Malmö augusti 2025 – sista ansökningsdag 15 maj 2025
Inför nästa kursstart sker förkunskapstester till kontakttolkutbildningen en månad innan - muntliga och skriftliga tester. Du som ska på förkunskapstest får en kallelse.
MALMÖ: Ansökan Grundutbildning för kontakttolk
Ansök till tolkutbildningen i Malmö här!
Malmö Ansökan validering - Word
KARLSTAD:
Ansökan till tolkutbildningen är stängd
Karlstad: Ansökan till validering