Medborgarskolans kurser i kinesiska är nästan alltid mandarinkurser, med mandarin menas normalt standardkinesiska, det kan ibland även kallas pinyin eller nordligt tal. Även om man av praktiska skäl säger kinesiska om alla språk i Kina så skiljer sig de kinesiska dialekterna åt ungefär lika mycket som de germanska språken sinsemellan.
Över 1,3 miljarder människor har kinesiska som modersmål. Det är det språk i världen som flest personer har som förstaspråk. De är dessutom spridda över en stor del av jorden. Förutom i Kina finns det också gott om personer som talar kinesiska boende i Australien, Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och USA för att bara nämna några.
Sedan Kina reformerade och öppnade upp sin ekonomi 1978 har kinesiska företag och affärsintressen i allt större utsträckning expanderat på en global marknad. Flera svenska företag som exempelvis: Hasselblad, Nordic Cinema Group, Volvo Cars och Volvo Lastvagnar ägs numera av kinesiska koncerner. Kina är dessutom det land som tillverkar mest exportvaror i världen.
Företag i landet står för mer än 28 % av den globala tillverkningsproduktionen. Kinesiska är därför ett allt viktigare språk att lära sig för personer inom företagsvärlden eller för de som sysslar med internationell handel. Lär dig kinesiska hos oss på Medborgarskolan på dina egna villkor.
Om du vill resa till Kina för att uppleva landets rika kulturarv behöver du lära dig kinesiska. Förutom att din upplevelse blir mer intressant när du kan kommunicera med människor på det lokala språket är det också en nödvändighet för att du ska kunna ta dig fram.
I Kina talar nämligen mindre än en procent av befolkningen engelska. Om du vill uppleva Beijings hutonger eller den förbjudna staden, promenera på kinesiska muren eller se terrakottaarmén, besöka pandorna utanför Chengdu eller vandra i de gula bergen Huangshan, gå då lämpligen först en kurs i kinesiska hos oss på Medborgarskolan.
Kinesiska är egentligen flera språk eller dialekter som har ett gemensamt skriftspråk. Lingvister menar vanligtvis att kinesiskan består av mellan sju och tio olika språk. De här språken kan ha lika stor inbördes variation som till exempel svenska och tyska.
Mandarin är det största språket och är officiellt språk i Taiwan samt standardspråk i Kina. Det är mandarin som du lär dig på Medborgarskolans kurser. Språket dominerar framförallt i norr och de inre delarna av Kina. Namnet pinyin används också för språket. Nästa språk är Jin. En del lingvister anser att Jin och Mandarin är samma språk. Jin förekommer främst i ett område väster om Beijing i provinsen Shanxi och det inre Mongoliet.
De övriga språken är koncentrerade till öst- och sydkusten. Av dessa är Wu störst. De talas i området runt Shanghai och kallas därför också ibland shanghainesiska. Därefter kommer Hui vilket talas i provinsen Anhui. Vissa lingvister anser att Hui är samma språk som Wu.
I området öster om Pärlflodens delta är det dominerande språket Hakka, medan invånarna främst talar Yue väster om deltat. Det senare är dominerande språk i Kantonviken och är även kallat kantonesiska. Slutligen ännu längre västerut pratar folk Ping, vilket en del lingvister menar är samma sak som Yue.
Gan dominerar i provinsen Jiangxi längs med floden Gan. Längre västerut pratar invånarna framförallt Xiang, medan de österut vid kusten runt staden Fuzhou talar Min.
Det kinesiska skriftspråket är ett logografiskt skriftsystem. Det innebär att varje skrifttecken representerar ett komplett grammatiskt ord. Således behövs det många tecken för att skriva alla ord i ett språk. Det kinesiska skriftspråket består följaktligen av mer än 50 000 tecken.
I en moden kinesisk ordbok finns cirka 20 000 av dem eftersom en stor del av tecknen inte längre är använda i daglig skrift. Det räcker faktiskt att du kan mellan 2 000 och 3 000 tecken för att kunna läsa en tidning. Lärda personer brukar däremot känna till runt 8 000 tecken.
Medborgarskolan har kurs i kinesiska på fyra orter. Du kan studera språket i Gävle, Linköping, Västerås och Ystad. Tyvärr har vi inte distansundervisning i kinesiska.
Undervisningen sker antingen enskilt eller i grupp. När det är fler deltagare ses ni två gånger 45 minuter, åtta eller tio gånger per termin. Vid enskild undervisning är det 45 minuters lektionstid per gång och ni träffas tio gånger. Kurserna sker på kvällstid på veckodagar eller helger. Alla kurserna är kinesiska nybörjare eller på basnivå.
Språklärare på Medborgarskolan har antingen språket de undervisar i som modersmål och/eller en gedigen akademisk utbildning liksom erfarenhet av språket. Alla våra lärare som undervisar i kinesiska har språket som modersmål. De har dessutom gått Medborgarskolans cirkelledarutbildning i vuxenpedagogik. Följaktligen är de väl förberedda för att hjälpa dig att lära dig kinesiska.
När du har valt din kinesiska kurs scrollar du längre ner på sidan. Där hittar du en knapp som heter "anmäl dig här". Klicka på den så kommer du vidare till sidan för kursanmälan. Du uppger dina personliga detaljer och betalningsuppgifter. När vi mottagit anmälan och betalningen skickar vi en bekräftelse. Om du har behov för att delbetala språkkursen i kinesiska så kontaktar du oss.
Din sökning på "" visar 15 resultat i
Sortera på: