En droppe ger stora ringar på vattnet – precis som när du delar med dig av kunskap och engagemang till andra. Demokratipriset Droppen delas ut till en person eller organisation som genom att sprida kunskap har gjort en insats för demokratin. Vinnaren får 20 000 kronor och möjlighet att utveckla sitt engagemang via Medborgarskolan.
Om Demokratipriset Droppen
Demokratipriset Droppen delades ut för första gången 2022.
Vinnaren kan vara en person som lyfter viktiga frågor på sina sociala medier, som har arrangerat en föreläsning eller konsert för att uppmärksamma en rättvisefråga, som brinner för att dela med sig av kunskap på ett nytänkande sätt – eller något helt annat som bidrar till att stärka vår demokrati.
Medborgarskolans kurser och kulturaktiviteter engagerar varje år närmare en miljon deltagare och är öppna för alla. Vårt uppdrag som studieförbund är att uppmuntra till kunskapssökande och samhällsengagemang som främjar demokratin. Med Droppen vill vi hjälpa till att lyfta de personer som visar att varje människa kan vara med och bidra till ett demokratiskt samhälle!
Så fungerar det
Alla som vill kan skicka in en nominering till Droppen. När nomineringen stänger går representanter från Medborgarskolan igenom nomineringarna och väljer ut 3-5 slutkandidater. Därefter kan allmänheten rösta på vem de tycker ska vinna priset.
Vinnaren får 20 000 kronor som kan användas för att fortsätta sitt demokratifrämjande engagemang. Dessutom får vinnaren stöd av Medborgarskolan i sin hemregion, genom coachsamtal med våra verksamhetsutvecklare. Om vinnaren vill, så hjälper vi till att ordna ett event, studiecirkel eller kurs inom vår verksamhet.
Rösta i Demokratipriset Droppen 2024
Delta i omröstningen här!
Kriterier
Vinnaren ska dela Medborgarskolans kärnvärderingar, demokratiska värderingar och värna om allas lika värde. Folkbildningens drivkraft är att kunniga och engagerade samhällsmedborgare, är en av demokratins grundläggande byggstenar. Droppen delas därför ut till en vinnare som genom ett engagemang, ett evenemang eller informationsinsats bidragit till att sprida kunskap i demokratifrågor. Inkomna bidrag i Droppen bedöms även efter hur väl de uppfyller folkbildningens fyra syften, som är att;
- stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin
- bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen
- bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings-och utbildningsnivån i samhället
- bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.
Ladda ner fullständiga kriterier här.