Kärlek till ett 1600-talshus krävde kunskap i timring
Så gick det till när Måns de Verdier Hallén bestämde sig för att lära sig att timra.
Det hela bottnade egentligen i ett behov, som inte bara handlade om lusten att lära. Måns bor nämligen på en gammal gård med flertalet byggnader som härstammar från 1600-talet. De gamla byggnaderna på gården är timrade och även om timrade hus har en förmåga att stå sig bra år efter år så kommer det en dag när även de behöver lite extra kärlek och omtanke.
– Med rätt insats kan de stå sig i flera hundra år till, säger Måns.
Att hitta snickare som verkligen vill och kan renovera timrade hus är dock inte alltid helt enkelt.
– Många erfarna snickare har aldrig timrat, för att bygga ett nytt timrat hus är något helt annat än att bygga ett nytt ”vanligt” hus som i dag mer handlar om montering när man talar om nyproduktion.
Under hösten 2022 gjorde Måns slag i saken och deltog i Medborgarskolans timmerkurs som hålls av Margaretha och Georg Wickberg. Paret Wickberg har mycket uppskattade timmerkurser som vänder sig till både rena nybörjare och personer som kanske vill vidareutveckla sina kunskaper inom området.
– Har man väl börjat med timring så är man fast. För oss är det ett stort intresse och det dyker hela tiden upp nya idéer, säger Margareta.
På frågan om vad som gör timring så spännande och roligt kommer svaret unisont från dem båda.
– Det är spännande och föränderligt. Har du ett reglat hus är allt mer förbestämt för att det ska fungera. I ett timrat hus kan du exempelvis avvakta med att bestämma exakt var ett fönster ska sitta. Det sågar man upp med motorsåg…
Det är inte bara fönster utan även innerväggar som kan ändras allteftersom man bygger.
– Dessutom är det väldigt trevliga hus att bo i samt väldigt ekonomiska, om man ser till uppvärmningskostnader. Det finns egenskaper i timret som gör att det både tar åt sig värme och ger ifrån sig värme.
De har stått i många hundra år – gör man rätt står de i flera hundra till.
Fördelarna med ett timrat hus är alltså många, om man får tro paret Wickberg. Dock ska man ha i åtanke att tidsåtgången för att timra sitt hus är betydligt längre än om man bygger hus på ”modernt” vis. En annan sak att ta i beaktande är att mängden virke också ökar markant.
– Men om man ser till kostnaden för virket som går åt är det en fraktion jämfört med det virke man köper i en bygghandel, säger Georg.
Att intresset för att lära sig konsten att timra verkar öka går det inte att ta miste på. Margaretha menar att de lätt skulle kunna ha fler kurser än vad de har, men att de valt att inte utöka. De ska ju hinna med att timra själva…
Bland deltagarna som anmäler sig kommer folk från stora delar av Sverige, det är både par men också ensamma deltagare där kursen är en present, antingen från någon annan men också till sig själv. Wickbergs har även haft en och annan deltagare som faktiskt valt att resa till Sverige från Schweiz och Tyskland.
– Vi har valt att lägga upp kursen över fyra sammanhängande dagar. Det gör det enklare för de som reser att delta.
Måns rekommenderar varmt andra att göra det samma.
– Jag är hantverkare och arkitekt. Att snickra och såga går an, men att faktiskt timra. Det är något helt annat. Under fyra dagar fick jag lära mig allt det jag ville. Kursen var över förväntan. Även om jag inte på något vis är fullärd, vilket man nog aldrig blir, så fick jag så pass mycket kunskap att jag känner att jag har en bra bas, avslutar han.