Hantverksboom i kristider

Sömnad, odling, inredning, måleri eller hemmapyssel. Har du skaffat dig en ny hobby under pandemin? Att ägna sig åt kreativa projekt har blivit lite av en räddning för att hantera isolering och digital trötthet. Men det är inte första gången som hantverk fått ett uppsving i kristider.

Anneli Palmsköld är verksam vid Göteborgs universitet och har länge forskat kring textil och handarbete i historiska och samtida perspektiv. Hon menar att det skett en enorm ökning av hantverksintresset under de senaste 15 åren.

– Det beror på att vi lever i en allt mer digitaliserad värld och därför har ett större intresse för det icke-digitala. Men det handlar också om sociala medier och att hantverk lämpar sig väldigt bra för att kommunicera; att tipsa, inspirera och utbyta kunskap, säger hon.

Rogivande vid stress

Under pandemin har det digitala livet kulminerat och fler har upptäckt hantverkets välgörande effekt för psykiskt välmående. Forskning visar också att det finns en koppling mellan händer och hjärna.

– I Sverige har vi länge haft en tradition av skapande aktiviteter i rehabiliterande syfte som fått en revival med den ökande utbrändheten. Många utmattade personer hanterar sin stress genom att skapa med händerna. Det upplevs rogivande med repetitiva moment, som vävning.

marina-ermakova-NVB16ic4tec-unsplash.jpg

Klimat och återbruk

Klimatkrisen är också en viktig anledning till att hanverkstrenden fått ett uppsving på senare år då hållbarhet, återbruk och medveten konsumtion fått en allt större betydelse. Och det är främst de unga 80-90-talisterna som varit drivande, säger Anneli Palmsköld.

– Do it yourself-trenden har blivit stor i Sverige men uppstod redan efter andra världskriget. Situationen krävde då att man tog saken i egna händer för att skapa och reparera sig ur krisen.