Vilket verktyg är bäst för att hålla en digital studiecirkel? Det kan bero på olika saker, till exempel vilket ämne som studeras, vilket upplägg som studiecirkeln har och självklart personligt tycke och smak. Det finns många olika mötesverktyg att välja bland, här listar vi några vanliga gratisverktyg och tipsar om hur du kan använda dem.
Zoom – mötesverktyg för videosamtal med möjlighet att dela skärm, chatta och dela dokument med varandra. Om du använder gratisversionen av Zoom bryts samtalet efter 40 minuter. Om mötet ska fortsätta behöver deltagarna koppla upp sig på mötet igen.
Microsoft Teams – mötesverktyg för videosamtal med möjlighet att dela skärm, chatta och dela dokument med varandra.
Skype – mötesverktyg för videosamtal med möjlighet att dela skärm, chatta och dela dokument med varandra.
Facebook – använd Facebooks eget verktyg Messenger för att skapa ett videochattrum.
På Medborgarskolan använder vi även ett verktyg som heter Lifesize. Kontakta oss om du vill ha hjälp med att sätta upp ett eget rum i Lifesize.
För att digitala möten ska kännas meningsfulla för alla deltagare kan det vara bra att låta deltagarna delta aktivt. Att inte bara sitta passivt och lyssna. Här är några tips på verktyg som aktiverar alla deltagare:
Mentimeter – här kan du skapa egna frågor som deltagarna får ta ställning till. Alla deltagare kan gemensamt skriva in ord och tillsammans skapa så kallade ordmoln som associerar till ett visst ämne. Det är ett inslag som ofta uppskattas i möten, som skapar en känsla av deltagande.
Kahoot – verktyg för att skapa tävlingar eller frågesport. Kan användas för att testa sina kunskaper.
Popplet – lättanvänt verktyg för att göra tankekartor eller så kallade mindmaps.
Trello – ett verktyg för att strukturera och planera ett projekt eller en studiecirkel. I Trello skapar man olika uppgifter som kan struktureras och flyttas allteftersom arbetet flyter på.
Egentligen är detta en regel som gäller alla möten oavsett om de är digitala eller inte. Väl planerade möten med en tydlig agenda har bättre förutsättningar för att bli lyckade. Ofta kan det vara bra att även tidsätta mötets agendapunkter. Till exempel ”vi spånar tillsammans en kvart”. Då blir det lättare för mötesdeltagarna att förstå vad de förväntas bidra med.
Det finns några enkla tips på regler som gör att det digitala mötet blir bättre. Trots allt skiljer det sig att mötas digitalt jämfört med att mötas fysiskt. Tips på regler för digitala möten:
Vi på Medborgarskolan brinner för just möten och goda samtal. Folkbildning på distans är något vi lärt oss massor om det senaste året. Kontakta oss så hjälper vi dig och din studiecirkel eller förening igång.