Ort
Rundvik
Startdatum
26 Nov 2024
Tid
18:30-20:30
Dag
Tisdag
Nummer
57688
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Krig, beredskap och flykt är företeelser som vi i vårt land under många år inte behövt tänka så mycket på och ännu mindre uppleva på hemmaplan. För även om vi i Sverige inte deltog i kriget var våra grannländer och inte minst Finland i stor behov av vår hjälp.

VÄSTERBOTTEN UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET

Krig, beredskap och flykt är företeelser som vi i vårt land under många år inte behövt tänka så mycket på och ännu mindre uppleva på hemmaplan. Men i och med kriget i Ukraina och det ökade säkerhetshotet har tankarna på vad ett krig skulle kunna innebära krupit närmare. I våra arkiv finns berättelser och vittnesmål från tiden för andra världskriget som berättar om den stora mobilisering av samhället som kriget innebar. För även om vi här i Sverige inte deltog i kriget var våra grannländer och inte minst Finland i stort behov av vår hjälp.

När Finlands sak var vår (ca 40 min)
Anna Sténs och Karin Holmgren från Folkrörelsearkivet i Västerbotten visar exempel på och berättar om hur kriget påverkade den västerbottniska vardagen. I Sorsele, Åsele, Nordmaling och många fler orter runt om i länet förberedde man sig för att ta emot de stora flyktingströmmarna och satte sig i beredskap för om kriget skulle komma. 

FIKAPAUS

FILMEN – En lottas berättelse (ca 40 min)
Petter Engman och Marianne Folkedotter från Västerbottens museum har med hjälp av foton och rörliga bilder gjort en film av en berättelse nerskriven av en sjukvårdslotta från Lycksele. I mars 1942 åkte hon till Boden för att där vara med och ta emot finska krigsbarn och göra dem redo för vidare färd till olika fosterfamiljer i landet. 

Plats: Folketshus Rundvik
När: tisdag den 26 nov 
Tid: kl 18.30- 20.30 

Kontakt 
Medborgarskolan Åsa Lindström 070 948 86 60 
Västerbottens museum Marianne Folkedotter 070-695 38 00 

Ort

Folkets Hus

Ordensvägen 3a, Rundvik

Visa på karta

Utforska ämnesområde