Ort
Örebro
Startdatum
10 Okt 2024
Tid
17:30-19:45
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Ingela Österberg
Nummer
83323
Pris
1 250 kr

Om arrangemanget

Njut av trädgården mer från hängmattan under kommande säsong! I den här kursen får du reda på hur du kan minska arbetsinsatsen i trädgården och öka den biologiska mångfalden!

Flera trädgårdstrender under 2024 har hållbarhet i fokus. Vi har kunnat se det på bl.a. mässor som Nordiska trädgårdar, Elmia Garden och Chelsea Flower Show.  Och vi inspireras av den gröna trädgården, den vilda nordiska trädgården och den drömska trädgården!

Innehåll
Kursen ger dig många handfasta beprövade tips för en ökad mångfald. Du får lära dig mer om naturvård i trädgården, helt enkelt! Och hur din trädgård kan bidra till att göra skillnad! 
Vi sätter oss in i samspelet mellan trädgården och den omkringliggande naturen, tittar närmare på den underbara kombon biologisk mångfald och en prunkande trädgård. Vi lär oss mer om kretsloppet i trädgården och sparar in på steg.

Hur vill du att din egen drömträdgård i samspel med naturen ska vara? Vilken känsla vill du att den ska skapa hos dig? Skapa moodboards / kollage fundera på färger, växter och förutsättningar för samarbete med naturen.  Superbra för att samla och sta ideér r din framtida trädgård!


Upplägg
Teori,  skapande aktiviteter och utbyte.
Vi träffas 3 tillfällen, 3 x 45 minuter. Samma tid och dag.

Förkunskaper
Kursen vänder sig till alla som är intresserade av trädgård och naturvård, oavsett förkunskaper. Din trädgård kan samspela med naturen och vara en plats för avkoppling och samvaro oavsett om den är på en hektar eller på en balkong

Kursledare
Ingela Österberg, erfaren hobbyodlare och lärare i över tjugotalet år. När det kommer till trädgårdsodling och biologisk mångfald ser Ingela naturen som den största läromästaren, men hon har också utvecklat sina kunskaper genom utbildningar på området.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Ta med gamla tidningar med bilder eller andra bilder på trädgård, växter och miljöer. Det här för att använda dem till din moodboard/kollage av material/inspirationsbilder som beskriver stämningen eller känslan/visionen för en plats.

Från Ingelas moodboard: ”Till sommaren ser jag framför mig ett hav av ringblommor uppblandat med stöddiga pelare av svartkål. I blomlådorna huserar örtagården, med ruskor av gräslök och fluffiga mattor av timjan och oregano. En hängmatta och en vit stol mitt i grönskan, bland dofter och surrande bin, för sköna samtal eller för att vila,  iaktta och hänföras av det som växer"

Tips på frivillig litteratur är:

  • Hållbar odling i skillnadens trädgård av Sara Bäckmo (2021),
  • Naturligtvis: Biologisk mångfald i din trädgård av Justine Lagache (2023) 

    Det finns inte krav på att köpa litteraturen.
    Block och penna kan vara bra för anteckningar.

Bra att veta
Kursen är  teoretisk med skapande aktiviteter.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.


#trädgård, biologisk mångfald i trädgården, drömträdgård,  biologisk mångfald, biodiversitet, naturträdgårdar, naturvård, hållbar trädgård, hållbar odling, ekologisk odling, växter, tillämpad ekologi, ekosystemtjänster, balkong, balkongodling, pallkragar

Ort

Medborgarskolan Örebro Fab.

Fabriksgatan 18, Örebro

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 250 kr

Summa: 1 250 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Kunskapens äpple

Äppelsäsongen närmar sig och få är väl de frukter som har så stor betydelse, i bildlig och bokstavlig mening och som växer så utbrett samtidigt som trädet som b...

16 augusti 2024
Marie Stenquist
Läs vidare om "Kunskapens äpple"
Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Helena Vincent
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Marie Stenquist
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Utforska ämnesområde