Ort
Karlstad
Startdatum
17 Okt 2024
Tid
17:30-21:00
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
6 st
Nummer
82081
Pris
1 850 kr

Om arrangemanget

Upptäck glädjen med släktforskning! Är du nyfiken på din familjehistoria och vill veta mer om dina förfäder? Vår kurs i släktforskning är perfekt för dig som vill lära dig grunderna och mer!

Innehåll

På kursen får du lära dig hur du forskar i de svenska arkiven. Vi går igenom vilken information som finns tillgänglig, var du hittar den, och hur du dokumenterar dina upptäckter i ett släktträd. Du kommer även få verktyg och tips för att organisera dina forskningsresultat.

Observera att utöver deltagaravgiften tillkommer en avgift för Arkiv digital, som är en släktforskartjänst ni behöver för att släktforska. Priset för elevabonnemanget är 395:- och ni kan använda det fritt under 13 veckor. Läs mer om arkiv digital här: Arkiv Digital

Upplägg

Varje deltagare får tillgång till en egen dator för att arbeta med olika släktforskarprogram. Vår erfarna kursledare visar och förklarar allt via projektor för att göra det enkelt att följa med.

Vi går tillsammans igenom olika typer av kyrkböcker och andra källor. Dessutom planerar vi studiebesök till arkiv och bibliotek, i samråd med gruppen, för att ge en praktisk inblick i släktforskningens värld.

Under varje tillfälle tar vi en paus för att umgås och fika tillsammans. Under fikapausen får du chans att diskutera dina fynd och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna.

Kursen är 6 tillfällen. Finns det intresse erbjuds en återträff senare under hösten, kostnadsfri! 

Förkunskaper

Grundläggande datakunskaper är ett plus. 

Kursledare

Carin Nilsson har släktforskat, hållit i studiecirklar och varit med som extraledare på ett antal grundkurser i släktforskning på Medborgarskolan sedan 2017. Under 2019-2020 har hon gått Sveriges Släktforskarförbunds kursledarutbildning Steg 1 och Steg 2.

Carin har släktforskat mycket i Frykerud där hennes mormor haft större delen av sin släkt och samarbetet mellan Carin och mormor blev sedan till en mycket uppskattad föreläsning. 

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Observera att utöver deltagaravgiften tillkommer en avgift för Arkiv digital, som är en släktforskartjänst ni behöver för att släktforska. Priset för elevabonnemanget är 395:- och ni kan använda det fritt under 13 veckor. Läs mer om arkiv digital här: Arkiv Digital

Ansedelshäftet (värde ca 100:-) ingår i kursavgiften.

Boken "Vägen till dina rötter" författare Ewa (värde ca 240:-) ingår i kursavgiften.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan har du en del förmåner du kan använda, exempelvis 6 procent rabatt hos Bokus och 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln. Mer om våra förmåner.

Tips på vidareutveckling

Carin har en fortsättningskurs också!

Efter avslutad kurs finns det möjlighet att fortsätta med släktforskningen i egna grupper. Du har då tillgång till vår datasal med allt vad de innebär. Vi har även fortsatt  förmånliga prenumerationer på Arkiv Digital för våra forskargrupper.

Vi har även en rad olika kurser för att du ska utvecklas i din släktforskning. Bland annat hur du lär dig tolka gamla kartor.

Bra att veta

Vi arbetar i små grupper, där vi sitter vid var sin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm. För dig som släktforskar har vi också en rad olika specialprogram bl.a. Sveriges befolkning 1880, 1900, 1910, 1970 och 1990. Svenska ortsnamn, Begravda i Sverige 2, Min Släkt 3.4, Värmlands kyrkoboksregister 3 och Sveriges dödbok 8.

I kurstiden ingår 30 minuter paus.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen. Lär mer på Olycksfallsförsäkring | Medborgarskolan

Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 850 kr

Summa: 1 850 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Husförhörslängd från 1750-talet.
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"
Ekonomi och samhälle

Släktforska med dna

Intresset för släktforskning ökar, särskilt bland yngre. Digitala arkiv och söksajter har gjort det mycket enklare att hitta sina släktningar. Men ett sätt som ...

24 april 2018
Läs vidare om "Släktforska med dna"

Utforska ämnesområde