Medborgarskolan med känsla för kropp och hälsa
Kurs

Psykisk Hälsa i Fokus: Sorg och förlust - När nöden är som störst kan vi stå ensamma

Ort
Stockholm
Startdatum
28 Mar 2025
Tid
15:00-17:15
Dagar
Fredagar
Antal tillfällen
3 st
Nummer
58650
Pris
995 kr

Om arrangemanget

Få en djupare förståelse för sorgens olika uttryck och hur den kan bli en källa till insikt, läkning och nya perspektiv på livet.

Innehåll

Sorg och förlust är bland det mest existentiellt smärtsamma vi kan drabbas av. Trots att sorg är en universell upplevelse är stödet till sorgdrabbade ofta bristfälligt, och många känner sig ensamma i sin process. Den här kursen är skapad för att ge dig en djupare förståelse för vad sorg innebär och hur den påverkar oss. Du får kunskap och verktyg för att inte bara bearbeta sorg utan också för att hjälpa andra att hitta vägen framåt.

Sorg är en naturlig och nödvändig del av livet, men det kan kännas överväldigande att möta dess olika uttryck och faser. Genom att förstå vad som händer inom oss – både känslomässigt och fysiskt – kan vi börja hitta en väg till läkning och nyorientering.

Under kursen kommer vi att utforska:

  • Olika typer av sorg – Från den akuta sorgen efter en förlust till anticipatorisk sorg, som drabbar många anhöriga till svårt sjuka.
  • Lära oss om sorgens faser – Förstå de olika stadierna av sorg, från chock och förnekelse till acceptans och nyorientering.
  • Titta på sorgens påverkan på flera plan – Hur sorg kan påverka oss känslomässigt, fysiskt och socialt.
  • Få verktyg för att stötta andra – Lär dig hur du kan finnas där för människor i din närhet som går igenom sorg, med tips och metoder som gör skillnad.
  • Arbeta med personlig bearbetning – Prova övningar och tekniker som hjälper dig att reflektera, bearbeta och hitta en väg framåt.
  • Hitta mening och nyorientering – Utforska hur sorgen kan bli en källa till personlig tillväxt och insikter som berikar livet.

Låt den här kursen bli ditt första steg mot att förstå sorgens komplexitet och kraft. Tillsammans kan vi förvandla sorg till en möjlighet för läkning, lärande och utveckling.

Upplägg

  • Vi träffas i Medborgarskolans lokaler på Hagagatan 23 A under tre fredagseftermiddagar klockan 15:00-17:15 med start den 28 mars. Därefter ses vi:

    • Fredag 4 april
    • Fredag 11 april

Kursledare

Åsa-Helena Borkesand är beteendevetare, legitimerad psykoterapeut och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator. Utöver beteendevetenskaplig och psykoterapeutisk utbildning är hon även utbildad inom medicin, kost och träning och har en holistisk syn på hälsa. Hon arbetar inom primärvården och driver även företaget Friskfaktorer STHLM, där hon erbjuder modern psykoterapi med ett helhetsperspektiv. 
Utöver sitt arbete inom psykoterapi är Åsa-Helena även författare och föreläsare. Hon skriver både facklitteratur, skönlitteratur och lyrik. Nyligen färdigställde hon sin självbiografiska bok "Världens vackraste brott". 

Kursmaterial

Kurskompendium ingår i kursavgiften 

Förkunskaper

Du behöver inte ha några förkunskaper!

Bra att veta

  • Vi reserverar oss för mindre ändringar av utbildningens schema och innehåll. 
  • Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Delbetalning och rabatter

  • Visste du att du kan delbetala din kurs? Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning. Läs mer om delbetalning i våra allmänna villkor.
  • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt när du handlar på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om våra rabatter och förmåner.

Medborgarskolan och folkbildning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Medborgarskolans främsta verksamhet är folkbildningsverksamheten.

Folkbildning är ett sätt att lära sig nya saker utanför vanliga skolor. Det sker på platser som bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och genom föreläsningar. Målet är att ge alla i samhället en chans att lära sig nya kunskaper och utveckla nya tankesätt på ett demokratiskt och rättvist sätt.

Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar. Den är alltid frivillig och inte styrd av staten, men den har ändå varit viktig för Sveriges utbildnings- och kulturpolitik. Den handlar om att bredda kunskaper inom områden som inte bara rör yrken eller akademiska ämnen, utan också hjälper människor att förstå och orientera sig i samhället. Innehållet i folkbildning förändras över tid, beroende på vad människor behöver och vad som händer i samhället.

I dagens informationssamhälle hjälper folkbildningen oss att förstå och hantera all information som finns, se saker i ett större sammanhang och öka livskvaliteten. Det kan också bidra till större tolerans och förståelse för det som är främmande. En helhetssyn på livet och världen är en viktig del av folkbildningens idé.

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 995 kr

Summa: 995 kr

Relaterade artiklar

Visa föregående artikel
Flicka  med funktionsvariation spelar gitarr
Ekonomi och samhälle

Fantastiska, uppskattade funkisaktiviteter

Hos Medborgarskolan i Linköping är de så kallade “funkis-aktiviteterna” en stående punkt på programmet. Det är många aktiviteter som riktar sig till personer me...

Publicerad:
Läs vidare om "Fantastiska, uppskattade funkisaktiviteter"
Visa nästa artikel

Vad vill du lära dig mer om?

Utforska ämnesområde