Psykisk ohälsa är en av världens vanligaste hälsoproblem och återfinns konsekvent bland de tio främsta orsakerna till sjukdom och dödsfall. Orsakerna till psykisk ohälsa varierar, precis som de tillgängliga behandlingsmetoderna, men gemensamt för alla drabbade är det lidande som både individen och hens omgivning upplever. Panikångest och panikattacker är inget undantag från denna problematik. Faktum är att en av tre personer någon gång i livet har upplevt minst en panikattack – ett tydligt tecken på hur vanligt och utbrett fenomenet är.
Därför är det avgörande att både drabbade och deras närstående har grundläggande kunskap om hur man kan förebygga, hantera och minska effekterna av panikattacker och ångestrelaterade besvär. Dagens föreläsning handlar om orsaker, strategier att förebygga panikångest samt egna funderingar om panikångest därmed panikattacker.
"Psykisk Hälsa: En vecka för alla" är Medborgarskolan Stockholms temavecka. En satsning med avsikten att lyfta frågor om just psykisk hälsa och ohälsa med anledning av Världshälsodagen 7/4.
Hasan Durna är en mångsidig familjeterapeut, författare och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator, med specialisering inom kognitiv beteendeterapi och familjeterapi. Han har gedigen erfarenhet inom barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri samt habilitering, både som kurator och chef. Utöver sin kliniska verksamhet är han en etablerad författare som fokuserar på panikångest, fobier och social fobi.
Durna debuterade på svenska 2023 med boken Panikattack: Vem är rädd för panikattacker? Tidigare har han publicerat böcker på turkiska, bland annat under året 2016 och 2018. Under hösten 2024 och våren 2025 kommer han ut med ytterligare två titlar: Fobi på turkiska och Social fobi på svenska. Durna publicerar regelbundet artiklar om psykisk ohälsa på sin blogg och producerar även poddar och YouTube-videor.
Plats: Medborgarskolan lokaler på Hagagatan 23 A, station Odenplan. Aulan på entrénplan.
Pris: Gratis men föranmälan krävs. Föreläsning är kostnadsfri men det betyder inte att den är gratis att annordna. Anmäl dig bara om du vet att du kan och vill komma.
Med stöd från Stockholms stad