Startdatum
3 Jun 2025
Tid
17:30-20:30
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
2 st
Ledare
Mikael Hanås
Nummer
59155
Pris
1 995 kr

Om arrangemanget

Sugen på att glida fram över en spegelblank sjö, dra upp kanoten på en liten ö för fikapaus innan ni ger er ut för att upptäcka Stockholm från en ny sida? Lär dig paddeltag, säkerhet och allt annat du behöver veta för att paddla kanot!

Innehåll

På denna kurs kommer vi gå igenom allt som behövs för att du ska kunna paddla kanadensare, den klassiska kanoten med plats för 2-3 personer plus packning, på lugna vatten. På två kvällsträffar ger vi oss ut för att paddla, där fokus ligger på olika övningar. Vi följer Svenska Kanotförbundets riktlinjer och efter avslutad kurs kommer du få ett ”Gult paddelpass” som intyg på att du gått kursen.

På första träffen kommer vi att lära oss:

  • Hur du väljer rätt flytväst och paddel
  • Hur du lägger i kanoten och går i den på ett säkert sätt
  • Hur man paddlar med barn
  • De grundläggande paddeltagen och vad de används till
  • Vad du ska tänka på när det gäller Allemansrätten och paddling

På andra träffen lär vi oss:

  • Hur vi ska tänka kring väder och vind för att paddla säkert
  • Hur vi bogserar en annan kanot med ett rep
  • Hur vi räddar varandra om en kanot skulle välta

Kursen bygger på praktisk kunskap, och deltagarna kommer att själva få omsätta allt de lär sig i färdigheter under kursdagen, under handledning av kursledaren.

Vi kommer göra en fikapaus under varje kurstillfälle - ta med egen fika eller middag som inte behöver tillagas.

Upplägg

  • Vi träffas vid kanot-containrarna nära Söderbysjöns badplats i södra Stockholm klockan 17.30-20.30.
  • Närmaste tunnelbanestation är Bagarmossen men det går också bra att promenera från till exempel Hellasgården.
  • På tillfälle två kommer vi att öva på att rädda varandra upp ur vattnet till en kanot – ta med ombyte i vattentät påse för detta.
  • Om man hellre förblir torr går det bra att skippa detta moment, men då kan man inte få ett Gult paddelpass.

Kursledare

Micke Hanås är en entusiastisk friluftspedagog som brinner för att lära ut kunskap på riktigt – inte bara förmedla något som står i en bok. Du kan räkna med att allt du lär dig har en praktisk funktion, och förhoppningsvis kan han smitta dig med glädjen i att ha kunskaper som sitter i händerna!

Med en bakgrund som kajakinstruktör på Stockholms Guidebyrå, ledare för nyanlända ungdomar i projektet Äventyrsgruppen och utbildad fjällguide på Malungs folkhögskola har han lång erfarenhet av att leda grupper i i naturen och undervisa i utomhusfärdigheter.

Jana Eriksson är en erfaren och nyfiken natur- och överlevnadsexpert med många års expertis. Efter många år som fotograf och formgivare bytte hon bana i livet och jobbar nu huvudsakligen ute i naturen med att lära ut och inspirera.

Hon är speciellt intresserad av ätliga växter, fåglar, olika ekosystem och matlagning över eld.

Som utbildad fjäll och vildmarskguide, ledare för grupper med nyanlända ungdomar och lärare på Naturlivskursen på Munka Folkhögskola är hon van att jobba med grupper ute i naturen. Hon är pedagogisk i sitt sätt att lära ut och gillar att inspirera till att våga mer och utforska vidare.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till alla som är intresserade! Inga förkunskaper behövs.

Bra att veta

  • Vi reserverar oss för mindre ändringar i kursschema och kursinnehåll.
  • Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Du ansvarar för att ha en egen olycksfallsförsäkring som täcker eventuella olyckor om något skulle ske under kursen.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Delbetalning och rabatter

  • Visste du att du kan delbetala din kurs? Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning. Läs mer om delbetalning i våra allmänna villkor.
  • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt när du handlar på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om våra rabatter och förmåner.

Medborgarskolan och folkbildning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Pris

Deltagaravgift: 1 995 kr

Summa: 1 995 kr

Vad vill du lära dig mer om?

Utforska ämnesområde