Är du redo att ta fram din inre MacGyver och testa dina gränser i naturens egna äventyrsarena? Ta med arbetslaget, kompisgänget eller familjen på en oförglömlig upplevelse!
Innehåll
Har du någonsin undrat hur det känns att stå ansikte mot ansikte med naturens utmaningar och klara dig med bara det du har runt dig?
På vår överlevnadskurs får du chansen att låta kreativiteten flöda och lära dig överlevnadens ädla konst – allt i den vilda, vackra skogen under ledning av en erfaren vildmarksexpert.
Under en spännande heldag får du utforska naturens möjligheter och lära dig:
- Vad skogen har att erbjuda: Vilka växter, bär och svampar är ätbara, och vilka ska du undvika? Lär dig känna igen naturliga råvaror och hur du kan använda dem för mat, medicin eller verktyg.
- Att hitta vatten och göra det drickbart: Hur hittar du vattenkällor, och hur gör du vattnet säkert att dricka? Lär dig enkla men livsviktiga tekniker för att rena vatten i vildmarken.
- Konsten att göra upp eld utan tändstickor: Behärska tekniker för att göra upp eld – en nödvändighet för värme, matlagning och trygghet.
- Streetsmart i vildmarken: Improvisera verktyg och lösningar med det du har tillgängligt. Från att använda ett skosnöre som snara till att skapa en stekpanna av bark – här handlar det om att tänka snabbt och kreativt.
- Navigera utan teknik: Lär dig att läsa av naturens tecken, som stjärnorna, solen och mossan, för att hitta rätt väg utan GPS.
- Hantera nödsituationer: Få kunskap i grundläggande överlevnadstekniker som första hjälpen, signalering och hur du håller huvudet kallt i en krissituation.
Det här är mer än en kurs – det är en resa där du får utmana dina gränser, väcka din kreativitet och känna en djupare koppling till naturen. Tillsammans med de andra deltagarna får du chansen att samarbeta, utbyta kunskaper och samtidigt upptäcka nya styrkor hos dig själv.
Oavsett om du är en friluftsentusiast, äventyrssökare eller helt ny på området är denna kurs en unik möjlighet att samla kunskap som du kan ha med dig resten av livet.
Ta chansen att lämna vardagen bakom dig och bli ett med naturen. Vildmarken väntar – är du redo?
Upplägg
- En person i ert sällskap gör en anmälan via den här sidan.
- När vi har fått in anmälan kontakar vi er och tillsammans med kursledaren kommer ni överens om en dag och en tid som passar er.
- Därefter får ni en anmälningslänk till ert sällskap (med korrekt datum), där alla i teamet ska gå in och registrera sig.
- Priset är per person och gäller för grupper på 4-15 personer (från 16 år och uppåt).
- Priset för barndeltagare 5-16 år är 1200kr.
- Deltagare under 18 år får inte delta utan en vuxen.
- Vid färre än 6 deltagare blir priset per person något högre.
- Vi träffas i en av skogarna i Stockholmstrakten. Exakt plats meddelas i kallelsen som skickas ut senast två veckor innan kurstillfället.
- Kom i oömma kläder som passar aktuell väderlek, samt bekväma skor för aktiviteter i skog och mark.
- Ta med egen matsäck, en fylld vattenflaska och ett sittunderlag.
- Lättare tilltugg ingår i priset.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. Kursen riktar sig till alla som är intresserade!
Kursmaterial
Ingår i priset.
Kursledare
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Bra att veta
- Vi reserverar oss för mindre ändringar i kursschema och kursinnehåll.
- Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
- Du ansvarar för att ha en egen olycksfallsförsäkring som täcker eventuella olyckor om något skulle ske under kursen.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Delbetalning och rabatter
- Visste du att du kan delbetala din kurs? Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning. Läs mer om delbetalning i våra allmänna villkor.
- Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt när du handlar på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om våra rabatter och förmåner.
Medborgarskolan och folkbildning
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Medborgarskolans främsta verksamhet är folkbildningsverksamheten.
Folkbildning är ett sätt att lära sig nya saker utanför vanliga skolor. Det sker på platser som bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och genom föreläsningar. Målet är att ge alla i samhället en chans att lära sig nya kunskaper och utveckla nya tankesätt på ett demokratiskt och rättvist sätt.
Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar. Den är alltid frivillig och inte styrd av staten, men den har ändå varit viktig för Sveriges utbildnings- och kulturpolitik. Den handlar om att bredda kunskaper inom områden som inte bara rör yrken eller akademiska ämnen, utan också hjälper människor att förstå och orientera sig i samhället. Innehållet i folkbildning förändras över tid, beroende på vad människor behöver och vad som händer i samhället.
I dagens informationssamhälle hjälper folkbildningen oss att förstå och hantera all information som finns, se saker i ett större sammanhang och öka livskvaliteten. Det kan också bidra till större tolerans och förståelse för det som är främmande. En helhetssyn på livet och världen är en viktig del av folkbildningens idé.