Ort
Karlstad
Startdatum
29 Okt 2024
Tid
18:30-20:00
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
5 st
Nummer
84223
Pris
999 kr

Om arrangemanget

Lever du ditt liv på autopilot, dvs du gör saker utan att vara närvarande? Känner du att du lever i din morgondag innan den ens har börjat. Har du svårt att släppa saker som hänt i ditt förflutna. Mindfulness, medveten närvaro kan kanske hjälpa dig att stanna upp, ge dig lite tankero och leva livet fullt ut.

Innehåll

Mindfulness, medveten närvaro är ett bärande begrepp i olika österländska traditioner som t ex hinduism, buddhism och yoga för att minska lidandet för sig själv men även för andra.

Mindfulness ger oss verktyg för att sortera tankar och känslor för vad de är, egenproducerat tankegods. Vi kan börja förstå att vi är mycket mer än våra tankar. Vi lär oss att reagera istället för att agera på olika saker som händer dig på jobbet eller i familjelivet. 

Inom mindfulness spelar meditation en stor roll, genom meditation kan vi stanna upp i vardagen och träna oss i att vara mer närvarande. Det finns olika sätt att meditera på, sittande meditation, gående meditation i grupp eller enskilt, kroppsskanning mm.

Vi kommer att under kursen jobba med de 7 attityderna som innefattar:

  •  Icke dömande
  • Tålamod
  • Inte sträva (stanna upp och vara tacksam över till det vi har)
  • Acceptans
  • En nybörjares sinne (Nyfikenhet. Kan jag göra något som är första gången? Måste det jag gör vara på rutin? Måste jag ha åsikt om allt?)
  • Tillit 
  • Släppa taget

Med hjälp av de 7 attityderna kan vi bland annat träna oss i en mängd olika vardagssituationer. 

Kursledare

Carl Rentrop, sedan 2020 utbildad mindfulness coach genom Mindfulnesscenter och Ola Schenström. Han har praktiserat mindfulness i 13 år och har gjort både långa och korta retreats i Thailand. 2017 blev han förordnad buddhist munk vid Watsanghabarame i Eslöv. 
Han har genomfört längre och kortare utbildningar i mindfulness både för fackliga organisationer samt Karlstad kommun.

För Carl innebär mindfulness ett förhållningssätt till livet och allt som livet för med sig i form av glädje, sorg och svårigheter. Vi har tyvärr en tendens att ibland ta livet med en klackspark när allt är bra. Likväl har vi svårt att förstå att sorg och depression inte behöver vara för alltid. Våra tankar och känslor är väldigt flyktiga.

Upplägg

Vi träffas vid 5 tillfällen samma dag och tid. Uppehåll vid eventuellt lov bestäms i gruppen efter start.

Förkunskaper

Ingen förkunskap behövs för att vara med på mindfulness. Kom precis så som du är.

Bra att veta

Ha gärna på dig ledig klädsel. Ta gärna med en långärmad tröja som kan vara skön att ta på sig vid avslappning. 

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.  

Ort

Medborgarskolan Herrhagen

Vasagatan 8, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 999 kr

Summa: 999 kr

Utforska ämnesområde