Du får praktiska råd och tips på vad du ska tänka på i köket inför och under strömavbrott eller andra nödlägen samt hur du undviker risker som matförgiftning och säkerställer att maten du lagar och förvarar är trygg att äta. Du kommer få lära dig grunder i olika matförvaringstekniker såsom torkning, konservering, fermentering och pickling för att förlänga hållbarheten på mat och livsmedel och skapa ett säkert matförråd för både vardag och kris.
Du får även praktiska tips för enkel köksträdgård och odling av ätbara växter hemma för att öka självförsörjning och säkerställa tillgången till färska råvaror i krissituationer.
Med dessa praktiska tips och fokus på metoder enligt HACCP får du verktyg för att skydda dig själv och din familj oavsett omständigheterna.
Få grundläggande förståelse för HACCP och hur dess principer kan tillämpas för att säkerställa livsmedelssäkerhet i krissituationer.
· Få praktisk kunskap om säker hantering av mat under strömavbrott eller andra nödsituationer.
· Känna till säkra metoder för användning och konsumtion av skafferivaror och långlivade livsmedel.
· Få en djupare förståelse av mikroorganismer, deras koppling till matförgiftning, och hur du kan minimera riskerna i nödsituationer
· Praktiska tips om vilka livsmedel är bra att ha vid kriser samt råd om inköp, förvaring samt enkel och smart matlagning
· Lär dig att odla en enkel köksträdgård – nybörjar tips för odling av ätbara växter hemma
· Grundläggande kunskap inom matförvaringstekniker såsom torkning, konservering, fermentering och pickling.
Inga förkunskaper krävs.
Gaja Dudkiewicz B.Sc. & MIB har studerat på Umeå Universitet där hon fick sin Filosofie Kandidatexamen inom Måltids- och restaurangvetenskap med inriktning Gastronomi samt César Ritz Colleges i Schweiz där hon fick sin Masters diploma inom International Business in Culinary Management. Gaja har jobbat och gästspelat som kock både i Sverige och utomlands samt som föreläsare (bl.a på Umeå Universitet), kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon brinner för att tillämpa vetenskapligt, teknologisk och gränsbrytande tillvägagångssätt i sitt arbetssätt både i restaurangkök och hemmakök samt har stor passion för matens kemi, molekylär gastronomi och digital gastronomi.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.
Som deltagare i Medborgarskolans kurser har du möjlighet att utnyttja vissa förmåner,
Länk till förmåner
Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan
Om du har fått förhinder och inte kan komma på en lektion, ber vi dig meddela detta. Om du uteblir från något kurstillfälle, är det tillfället förbrukat. Du kan således inte kostnadsfritt ta igen det tillfället senare under kursen eller få ekonomisk kompensation för det tillfället du var frånvarande.
• Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
• Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
• Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Länk till allmänna villkor:
Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan
Vill du delbetala? Här kan du läsa mer om hur du gör under “Kursavgift och betalning”: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/allmanna-villkor/
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 1 695 kr
Summa: 1 695 kr