På denna kurs går vi igenom livsmedelssäkerhet och hur du bäst införskaffar och använder ditt matförråd.
Du får praktiska råd och tips på vad du ska tänka på i köket inför och under strömavbrott eller andra nödlägen samt hur du undviker risker som matförgiftning och säkerställer att maten du lagar och förvarar är trygg att äta. Du kommer få lära dig grunder i olika matförvaringstekniker såsom torkning, konservering, fermentering och pickling för att förlänga hållbarheten på mat och livsmedel och skapa ett säkert matförråd för både vardag och kris.
Du får även praktiska tips för enkel köksträdgård och odling av ätbara växter hemma för att öka självförsörjning och säkerställa tillgången till färska råvaror i krissituationer.
Med dessa praktiska tips och fokus på metoder enligt HACCP får du verktyg för att skydda dig själv och din familj oavsett omständigheterna.
Mål med kursen är att:
• Få grundläggande förståelse för HACCP och hur dess principer kan tillämpas för att säkerställa livsmedelssäkerhet i krissituationer.
• Få praktisk kunskap om säker hantering av mat under strömavbrott eller andra nödsituationer.
• Känna till säkra metoder för användning och konsumtion av skafferivaror och långlivade livsmedel.
• Få en djupare förståelse av mikroorganismer, deras koppling till matförgiftning, och hur du kan minimera riskerna i nödsituationer
• Praktiska tips om vilka livsmedel är bra att ha vid kriser samt råd om inköp, förvaring samt enkel och smart matlagning
• Lär dig att odla en enkel köksträdgård – nybörjar tips för odling av ätbara växter hemma
• Grundläggande kunskap inom matförvaringstekniker såsom torkning, konservering, fermentering och pickling.
Föreläsning, demonstrationer och diskussioner i grupp. Allt material erhålls på kurstillfället. Bordet är uppdukad med fika! Välkommen till en lärorik och praktisk kurs som hjälper dig förberedda dig för både vardag och kris!
Alla är välkomna!
Gaja Dudkiewicz B.Sc., MIB & M.Sc. har studerat på Umeå Universitet där hon fick sin Filosofie Kandidatexamen inom Måltids- och restaurangvetenskap med inriktning Gastronomi, César Ritz Colleges i Schweiz där hon fick sin Masters diploma inom International Business in Culinary Management samt erhållit filosofie magisterdiplom inom Mat- och Måltidsvetenskap från Högskolan Kristianstad. Gaja har jobbat och gästspelat som kock både i Sverige och utomlands samt som föreläsare (bl.a på Umeå Universitet), kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon brinner för att tillämpa vetenskapligt, teknologiskt och gränsbrytande tillvägagångssätt i sitt arbetssätt både i restaurangkök och hemmakök samt har stor passion för matens kemi, molekylär gastronomi och digital gastronomi.
Recept som du använder på kursen. Kostnad för råvaror, recept och material ingår i avgiften.
Medborgarskolan har många andra spännande matkurser att välja mellan. Läs mer på vår hemsida.
Ta med matlåda.
Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln. Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.
Deltagaravgift: 995 kr
Summa: 995 kr