En gång i tiden skapades ett handelsförbund som skulle komma att få avgörande betydelse för många nordeuropeiska städers utveckling. Hansans självklara huvudstad var Lübeck. Grundad på 1100-talet på en ö i floden Trave med Östersjökoppling hade Lübeck ett gynnsamt läge och dominerade Östersjöhandeln under lång tid. Rikedomar anhopades och manifesterades i gotiska byggnader och enastående konst.
Kiel är idag huvudstad i förbundslandet Schleswig-Holstein och är en modern och pulserande stad. Även om Kiel delvis delar Lübecks historia så bjuder oss staden även på spännande modern och samtida arkitektur.
Vi går på stadsvandring i två städer och lär känna de främsta konstskatterna. I Lübeck besöker vi Sankta Annas museikvarter, en enastående intressant satsning på att samordna såväl den medeltida religiösa konsten med samtida konstupplevelser och konsthantverk. Behnhaus-museum besitter en delikat samling tyska 1800-1900-tals konst. Inte minst visas verk av Caspar David Friedrich, Max liebermann samt av de Lübeckfödda konstnärerna Friedrich Overbeck och Maria Slavona. I Kiel kikar vi in på Kiels konsthall, som lockar oss med en ofantligt stor och fin konstsamling.
Föreläsaren är Désirée Lennklo och har en master i konstvetenskap från Lunds universitet och har bl.a. organiserat konstresor till Bilbao.
För vem?
Föreläsningen är för alla. En fördel är att du är intresserad av konsthistoria.
Material
Anteckningsblock och penna för dig som vill anteckna.
Ledare
Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.
Bra att veta
Detta arrangemang gäller ett föreläsningstillfälle.
Anmälan
Ta del av köpevillkoren innan du anmäler dig. När arrangemanget fått tillräckligt med anmälningar får du en kallelse med faktura via posten eller e-post. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt samt eventuellt viktig information.
• Anmälan är bindande.
• Startdatum är preliminärt.
• Invänta alltid kallelse.
Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör:
http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial
Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans.
Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Deltagaravgift: 325 kr
Summa: 325 kr