Ort
Nykvarn
Startdatum
2 Apr 2025
Tid
18:00-21:00
Dagar
Onsdagar
Antal tillfällen
7 st
Ledare
Carl-Erik Isacsson
Nummer
58050
Pris
3 975 kr

Om arrangemanget

Här får du de teoretiska kunskaper du behöver på din väg mot jägarexamen, samt möjlighet till övningskytte

Att ta jägarexamen är en nödvändighet för att kunna bli jägare i Sverige. Teoretiska kunskaper om vilt, jaktens traditioner och vapensäkerhet ger dig en solid grund att stå på och förbereder dig för både examen och livet som jägare. 

Den här kursen ger dig de verktyg och den kunskap du behöver för att klara teoriprovet och bli en medveten och trygg jägare som värnar om både naturen och jaktens etik.

Medborgarskolan erbjuder teoretiska jägarkurser i olika format. Den här kursen ges i samarbete med Jägarnas Riksförbund, och sker på deras jaktskyttebana i Nykvarn.

Kursinnehåll

Utbildningen bygger på Jägarnas Riksförbunds material Din väg till jägarexamen och inkluderar både klassrumsundervisning och praktiska övningar.

Teorilektionerna hålls i rymliga och välutrustade lokaler, och kursen erbjuder flera tillfällen till övningsskytte på den moderna jaktskyttebanan i Nykvarn. Övningsmomenten leds av erfarna instruktörer som ser till att du tränar under säkra och pedagogiska förhållanden.

Det här får du lära dig:

  • Kunskap om vilt och jakt: Artkännedom om klövvilt, däggdjur och fåglar samt grunderna i viltvård och jaktetik.
  • Säker vapenhantering: Teoretiska och praktiska moment för säker användning av vapen, ammunitionslära och skytteteknik.
  • Juridik och regler: De viktigaste jaktlagarna och reglerna som styr jakten i Sverige.
  • Praktiska färdigheter i övningsskytte: Träning med skarpa skott under handledning samt genomgång av jaktskyttebanans moment och förutsättningar.
  • Teoriprov och förberedelser: Förberedelse inför Naturvårdsverkets obligatoriska teoriprov. Du får även praktisk träning och tips inför det avslutande skjutprovet.

Aktuella datum

Vi träffas i våra rymliga lokaler på Nykvarns skyttebana under 7 onsdagar klockan 18.00-21.00 med start den 2 april. Därefter ses vi samma tid följande datum:

  • 9 april
  • 16 april
  • 23 april
  • 7 maj
  • 14 maj
  • 21 maj

Provtillfället sker efter kursens sista tillfälle. Information och datum och klockslag för detta får du på plats. 

Kursmaterial

  • Du behöver Jägarnas Riksförbunds bok Din väg till jägarexamen (senaste utgåvan) när du deltar i kursen. Den kan bland annat beställas direkt via JRF:s hemsida

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs förutom ett intresse för vilt och natur.

Kursledare

Carl-Erik Isacsson har en djup passion för jakt som sträcker sig tillbaka till barndomen i norra Sverige, där han växte upp i en släkt av småbrukare med starka jakttraditioner. Redan som ung lärde han sig allt om jakt med både bössa och fällor, kunskaper som vidareutvecklats genom åren med omfattande teoretisk läsning om jakt, vilt och skytte.

Med många års erfarenhet som kursledare har Carl-Erik utvecklat en pedagogik som gör det enkelt och inspirerande för deltagarna att lära sig. Han är även ledamot i styrelsen för skjutbanan, där han ansvarar för säkerheten, och arbetar som instruktör på banan. Detta ger kursdeltagarna unika möjligheter att träna skytte och säker vapenhantering under hans ledning.

Carl-Erik har som mål att utbilda ansvarsfulla, skickliga och etiska jägare som tar vid och förvaltar jakttraditionen med respekt. Med honom som kursledare kan du känna dig trygg i att få en gedigen utbildning och värdefull vägledning på vägen mot jägarexamen.

Bra att veta

  • Kostnader för det digitala provet samt för all övningsskjutning tillkommer.
  • För teoriprovet tillkommer en avgift på 500kr (eventuell omskrivning medför en ny kostnad på 500kr), vilket är en kostnad som fastställs av och betalas till Naturvårdsverket.
  • Notera att det nya digitala provet är krävande och att du behöver avsätta tid för studier mellan lektionerna.
  • Det digitala teoriprovet skrivs hos oss i Nykvarn men du behöver ha med dig en smartphone eller surfplatta att använda under provet.
  • Kostnader för övningsskjutning beror på åtgång av ammunition och övrigt material som till exempel lerduvor och markeringskostnader.
  • Instruktörerna kan ge dig råd om skytteprov, vilket kan ske på samma bana efter godkänt teoriprov.
  • Vi reserverar oss för mindre ändringar i kursschema och kursinnehåll.
  • Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Delbetalning och rabatter

  • Visste du att du kan delbetala din kurs? Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning. Läs mer om delbetalning i våra allmänna villkor.
  • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt när du handlar på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om våra rabatter och förmåner.

Medborgarskolan och folkbildning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Medborgarskolans främsta verksamhet är folkbildningsverksamheten.

Folkbildning är ett sätt att lära sig nya saker utanför vanliga skolor. Det sker på platser som bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och genom föreläsningar. Målet är att ge alla i samhället en chans att lära sig nya kunskaper och utveckla nya tankesätt på ett demokratiskt och rättvist sätt.

Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar. Den är alltid frivillig och inte styrd av staten, men den har ändå varit viktig för Sveriges utbildnings- och kulturpolitik. Den handlar om att bredda kunskaper inom områden som inte bara rör yrken eller akademiska ämnen, utan också hjälper människor att förstå och orientera sig i samhället. Innehållet i folkbildning förändras över tid, beroende på vad människor behöver och vad som händer i samhället.

I dagens informationssamhälle hjälper folkbildningen oss att förstå och hantera all information som finns, se saker i ett större sammanhang och öka livskvaliteten. Det kan också bidra till större tolerans och förståelse för det som är främmande. En helhetssyn på livet och världen är en viktig del av folkbildningens idé.

Pris

Deltagaravgift: 3 975 kr

Summa: 3 975 kr

Relaterade artiklar

Visa föregående artikel
Djur och natur

Stort intresse för att ta jägarexamen

Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...

Publicerad:
Marie Stenquist
Läs vidare om "Stort intresse för att ta jägarexamen"
Visa nästa artikel

Vad vill du lära dig mer om?

Utforska ämnesområde