Ort
Stockholm
Startdatum
4 Mar 2025
Tid
18:00-19:30
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
6 st
Nummer
58025
Pris
0 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Om arrangemanget

Välkommen till en studiecirkel där vi fördjupar oss i filosofins värld och tillsammans utforskar hur konsten utmanar förtryckande strukturer och öppnar dörrar till ett mer jämlikt och fritt samhälle.

Innehåll

I denna spännande studiecirkel tar vi oss an samhällsfrågor utifrån filosofins lins. Konsten utmanar den bestående verklighetens monopol på att avgöra vad som är ”verkligt”, och den gör det genom att skapa en fiktiv värld som inte desto mindre är ”mer verklig än verkligheten själv”, som filosofen Herbert Marcuse uttryckte det..

Teater, musik, poesi, litteratur, film, opera, målning, skulptur, arkitektur, dagböcker, trädgårdar, konversationer, brev, gästfrihet: Konsten genomsyrar både vårt individuella liv och vårt kollektiva liv, och hur vi förhåller oss till konst speglar våra värderingar och ideal.

Med inspiration från politiska filosofer som Herbert Marcuse kommer vi att utforska rollen som konsten spelar i skapandet av rättvisa, jämlikhet och frigörelse i samhället. Några frågor som vi kommer att diskutera inkluderar: Vad är konst? Är staten skyldig att stödja konsten? Vad är förhållandet mellan konst och etik, förnuft och rättvisa? Hur avslöjar konst förtryckande strukturer inom vårt socioekonomiska system? Hur revolutionerar konstverken vår estetiska sinnlighet? Hur kan vi transformera vårt liv till ett existentiellt konstverk?

Genom att använda ett filosofiskt perspektiv kommer vi att läsa korta texter tillsammans om konstens frigörande roll i samhällett och möta olika konstverk, och utveckla vår estetiska kunskap genom diskussioner om samhällsfrågor. Deltagarna får även möjlighet att prova på en praktisk övning. I slutändan kommer vi att fundera över hur vi som individer och som kollektiv kan utveckla nya sätt att uppskatta konst för att skapa ett mer rättvist och vackert samhälle.

Kom och delta i lärandet och diskussionen – tillsammans kan vi utforska dessa frågor.

Praktisk Information

Var: Medborgarskolan, Hagagatan 23 A. Sal får du mer info om senare.

Schema: 

  • Tisdag 4 mars kl. 18.00-19.30
  • Tisdag 11 mars kl. 18.00-19.30
  • Tisdag 18 mars kl. 18.00-19.30
  • Tisdag 25 mars kl. 18.00-19.30
  • Tisdag 1 april kl. 18.00-19.30
  • Tisdag 8 april kl. 18.00-19.30

Kostnad: Gratis 

Föreläsningen genomförs på svenska, men med vissa inslag av engelska.

Förkunskaper

Inga förkunskaper förutom nyfikenhet!

Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet av filosofi, är denna cirkel öppen för alla som är intresserade av att diskutera och reflektera över hur vi kan använda filosofiska idéer för att analysera och förstå vår värld idag.

Kursledare

Samantha Bankston, PhD, är en amerikansk filosof och gästforskare vid Södertörns högskola i Stockholm. Hon har undervisat i USA och Frankrike i över ett decennium och har publicerat böcker och artiklar om kontinentalfilosofi, särskilt om Gilles Deleuze. Hennes monografi, Deleuze and Becoming (2017), handlar om tid som metafysisk grund. Hon översätter Deleuzes tidigare opublicerade föreläsningar för The Deleuze Seminars. Samantha är också aktiv översättare av flera franska filosofer och skriver en bok om konst och metafysik. Hon brinner för att skapa kontakter inom idéernas sfär och välkomnar alla till filosofins värld!

Anmälan om du har samordningsnummer eller LMA-nummer

Om du har ett svenskt personnummer kan du anmäla dig via vår hemsida. För deltagare med LMA-nummer eller samordningsnummer, vänligen maila ditt LMA-nummer eller samordningsnummer, fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress till folkbildning@medborgarskolanstockholm.se 

Arangemanget görs med stöd av Stockholm stad.

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Vad vill du lära dig mer om?

Utforska ämnesområde