Medborgarskolan är godkänd arrangör för att genomföra utbildningar i förarbevis för vattenskoter.
Du får såväl bred som djup kunskap som gör dig tryggare när du är ute med din vattenskoter.
Utöver förarbeviset ger kursen även grundläggande kunskaper i sjövett, navigation, sjökortets uppbyggnad, symboler och förkortningar, miljö och djurliv, våghantering, säkerhet, hänsyn och ansvar.
En vattenskoter kräver att man vet hur den hanteras i både hög och låg fart, hur du gör snabba undanmanövrar, lägger till på ett säkert sätt, väjer för föremål i vattnet och mycket mer.
Kursen genomförs enligt Transportstyrelsens föreskrifter för Förarbevis Vattenskoter.
1. 19 maj kl 18:00 - 19:00 - Introduktion via TEAMS
2. Teori ca 8 timmar självstudie
3. 28 maj kl 18:00 - 21:00 - Lärarledd teorilektion via TEAMS.
4. 1 juni praktiskt moment ca 4 timmar samt teoretiskt prov i Uppsala (mer info ang tid och adress kommer).
Uppvisande av giltig legitimation krävs.
Vi startar med en säkerhetsgenomgång av vattenskotern samt den egna personliga utrustningen. Här övar vi körteknik och manövrering i hög och låg fart. Vi förevisar sjösättning och upptagning samt hur vi hanterar vattenskotern på begränsad yta tex när du ska lägga till vid en brygga.
Målet är att du efter avslutad kurs skall känna dig trygg och ha en större förståelse för olika situationer som kan uppstå samt upptäcka och hantera risker.
Inga förkunskaper men du måste ha fyllt 15 år för att få påbörja Förarbevis Vattenskoter.
Johan Bergsten håller i den teoretiska delen. Han har varit kursledare hos oss i över 10 år och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat på de stora haven i 11 år samt varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar. Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan 10 år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.
Robert Selling håller i den praktiska delen av kursen. Han är uppväxt med sjön, fiske och båtar. Hans intresse för sjön och båtar har följt med upp i vuxen ålder och sedan ca15 år tillbaka är Robert frivillig inom Sjöräddningssällskapet.
Materialet ingår i kursen (värde 325 kr). Vi använder oss av boken Fritidskepparen Förarbevis för Vattenskoter av Kjell Johansson och Bengt Utterström.
All teori sker digitalt via TEAMS.
Efter genomförd teoriutbildning genomförs en skriftlig examination. Möjlighet till muntligt/enskilt prov ges till deltagare med läs- och skrivsvårigheter. I kursavgiften ingår ett teoriprov. Eventuell omprovskostnad tillkommer med 350:- Uppvisande av giltig legitimation krävs.
Observera att du behöver ha med en egen vattenskoter till den praktiska delen. Skotern skall vara försäkrad och måste ha backningsfunktion.
Meddela oss gärna om du har egen vattenskoter som du vill använda på uppkörningen (den praktiska delen).
Vid kyla under 12 grader krävs torrdräkt/våtdräkt för att få genomföra den praktiska delen.
För att du ska bli godkänd på kursen och behörig att söka ut ett förarbevis krävs närvaro och deltagande i samtliga delmoment.
Startdatum är preliminärt, invänta alltid kallelse från Medborgarskolan. Mer information kommer i kallelsen.
Anmäl dig här på kursen hemsida, så kontaktar vi dig.
Deltagaravgift: 3 450 kr
Summa: 3 450 kr