Från lärare till keramiker
Med en bakgrund som klasslärare och en passion för keramik, har Johanna Sten hittat sin plats som kursledare på Medborgarskolan. Hennes resa, från kvällskurser ...
Välkommen till en utbildning där du har möjlighet att fördjupa dig i keramikens fantastiska värld! Diplomutbildningen ger en bred kunskap i keramik, både praktiska moment och teoretisk kunskap. Under utbildningen går vi igenom olika skapandetekniker som exempelvis kavling, ringling, tumning och drejning. Vi går även igenom dekor och glasering, och provar på att blanda egna glasyrer. Dessutom lär du dig hur vår brännugn fungerar och får vara med och sätta en ugn. I kursen ingår även ett studiebesök i en annan keramikverkstad.
Kursen går en gång i veckan i tio veckor (samma dag och tid) och omfattar 8 x 45 min per sammankomst. Tiderna varje dag är kl. 09:00-16:00 med en timmes lunchpaus. Mikro, frys och kylskåp finns i vår lokal och vi brukar äta lunch tillsammans. Kursen avslutas med en vernissage där deltagarna ställer ut och presenterar sina alster.
Diplomutbildningen kan ses som en fortsättningskurs och den riktar sig till dig som har tidigare erfarenhet av keramik. Du bör kunna arbeta självständigt i några av teknikerna och ha grundläggande kunskaper i hur man hanterar lera.
Med gedigen erfarenhet och expertis skapar våra kursledare en stimulerande lärandemiljö där deltagarna får utforska och utveckla sina keramiska färdigheter. De är inte bara kunniga utan delar också med sig av sin konstnärliga vision och entusiasm för att skapa unika och meningsfulla keramiska verk. Som kursledare strävar de efter att främja kreativitet, självuttryck och gemenskap och skapar därigenom en givande och minnesvärd upplevelse för varje deltagare.
Rolf Engström påbörjade studier vid Konstfack år 1969 men avbröt dem för att grunda en keramikverkstad 1970 som han sedan drev fram till 1995. Verksamheten var etablerad på olika platser i Sverige, inklusive Arbrå, Trosa och Uppsala. Sedan år 2022 driver han en ny keramikverkstad i Uppsala.
Birgitta Monserrat började sin keramiska resa 1990 på Billströmska folkhögskolan på Tjörn, och sedan dess har hon deltagit i 13 sommarkurser inom stengods, raku svart och gropbränning. Mellan 1996 och 1998 gick hon konstlinjen på Centro Escuela Nacional de Artes Plastica i Havanna, Kuba, och representerade Sverige vid ett internationellt Raku-symposium 1997. Hon driver sitt eget krukmakeri i Uppsala.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
Vi arbetar med stengodslera kompletterat med ett urval av engober och glasyrer. Materialkostnaden för lera, inklusive glasyr och bränning, är 85 kronor per kg och kan enkelt betalas via Swish på plats, vilket innebär att du inte behöver skaffa ditt eget material. Leran och glasyrerna finns alltid tillgängliga i kurslokalen.
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka två veckor före kursstart. Vill du delbetala kursen? Här kan du läsa mer om hur du gör för att delbetala: Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan
OBS! Till denna utbildning gäller samma allmänna villkor som till våra andra kurser. Anmälan är bindande, men du har 14 dagars kostnadsfri ångerrätt, förutsatt att anmälan görs mer än 15 dagar innan kursstart. Om du återtar din anmälan senast 7 dagar före start får du normalt betala en administrationsavgift på 10 % av avgiften. Om du återtar anmälan senare än 7 dagar före start, men innan dag för start, är administrationsavgiften halva deltagaravgiften. Om du avbryter en påbörjad kurs är du normalt skyldig att betala hela deltagaravgiften. Köpevillkoren får du i samband med din bokningsbekräftelse.
Bär oömma kläder. Tänk på att det är svårt att jobba med lera om man har alltför långa naglar.
Kursen har plats för max 7 deltagare.
Kursen är inte studiemedelsberättigad. Diplomet utfärdas av Medborgarskolan och är ett bevis för att du har gått kursen.
Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försökrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen. Lär mer på Olycksfallsfrskring | Medborgarskolan
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.
I den anrika tegelbyggnaden på Ekeby Bruk finner du Medborgarskolans Hantverkscentrum. Här får du chansen att skapa med lera i vår fantastiska keramikverkstad, precis som konstnärerna för Upsala-Ekeby gjorde fram till 1970-talet. Välkommen till en plats full av historia och lustfyllt lärande!
Deltagaravgift: 11 995 kr
Summa: 11 995 kr