En närbild på en runsten
Föreläsning

Digital föreläsning - Författaren och tänkaren Gustaf III

Ort
Distans
Startdatum
4 Nov 2024
Tid
19:00-20:00
Dag
Måndag
Nummer
57284
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Gustaf III är en av Sveriges omtalade och omskrivna kungar. Hör Jennie Nell talar om Gustaf III:s väg till språket och litteraturen samt hans skrivande i ett kulturhistoriskt perspektiv i en kostnadsfri digital föreläsning!

Innehåll

Gustaf III var en av många skrivande regenter. Han var ingen utpräglad aforistiker som drottning Kristina eller konsekvent journalförande filosof som Marcus Aurelius, men att reflektera och författa var ändå centralt i hans liv. Hans författarskap är rikt och varierat.
Som stilist hör han till det svenska 1700-talets främsta. Svenskan och franskan var hans språk och han excellerade i båda. Hans genre var prosan. Han skrev nitton fullbordade pjäser och dessutom operalibretton, talmanuskript, dagboksanteckningar, historiska uppsatser, memoarer och ett imponerande antal brev och utkast. Gustaf utvecklade en kärlek till språket som syns både i hans skrifter och i hans kulturpolitik.

Föreläsningen arrangeras av Mårten Hougström i samarbete med Medborgarskolan Stockholm.

Föreläsare

Jennie Nell är forskare i litteraturvetenskap och ordförande i Sällskapet Gustaf III. Hon arbetar för närvarande på en monografi om Gustaf III som pjäsförfattare.

OM

Plats: Distans i realtid via programmet TEAMS, länk skickas ut kort innan föreläsningen

När: 4e november kl. 19:00 - 20:00

Pris: Gratis men föranmälan krävs

Utforska ämnesområde