Upplevelser och kunskap förbättrar livet för äldre

Ensamhet klassas numera som ett globalt hot mot folkhälsan. Och särskilt många äldre upplever ofrivillig ensamhet, något som kan leda till såväl psykisk som fysisk ohälsa. Hasse Sandberg, ordförande för en av Aktiva Seniorers lokalföreningar, är en av dem som tillsammans med Medborgarskolan kämpar för förändring.

Text SOFIA ERIKSSON | Foto/film ANNA-LENA LUNDQVIST och INES SEBALJ

Folkbildning gör skillnad – för äldre och ensamma

Hasse Sandberg räknar noga in alla deltagare i dagens utflykt. 33 pensionärer kliver ur bussen framför Femörefortet i Oxelösund, sträcker på armar och ben och ser sig omkring i det vackra försommarvädret. Det är 25 grader varmt och strålande sol, men guiderna som snart ska visa runt råder ändå gruppen att ta på extra tröjor eller jackor, för fortet ligger väl dolt för ögat, insprängt i berget på halvön Femöre. Därför är det bara 16 grader där 70 man bodde och levde flera veckor i sträck under det kalla kriget. I dag är fortet ett museum, och det är därför pensionärerna från Nora just nu är på väg nedför trapporna. Ordförande Hasse ser lite, lite orolig ut.

– Det blir kanske lite fler trappor att gå i än jag hade trott, säger han men tillägger:

– Å andra sidan, hade vi berättat det innan hade folk kanske dragit sig för att boka.

Ingen vanlig bussresa

Femörefortet är egentligen stängt för allmänheten så här tidigt på turistsäsongen, men Hasse och några andra medlemmar har kontakter lite här och var och gillar att ordna utflykter som annars är svåra att komma i väg på, och som dessutom är tydligt lärorika och intressanta. Vanliga bussresor kan man åka på ändå, resonerar Hasse. Därför har vårens utflyktsschema bland annat innehållit ett besök vid ett privatägt kraftverk, Örebro stadsarkiv och ett Chryslermuseum. Därutöver bjuder föreningen in föreläsare och underhållare, så medlemmarna har nyligen både fått se musikteater med Frödingkvartetten och lyssna på Kumlas fängelsechef Jaques Mwepu.

– Våra aktiviteter är nästan alltid fullbokade. Eftersom vi är en förening som folk känner sig hemma i är det lite lättare att som äldre våga följa med. Vi riktar oss ju särskilt till dem som har det lite svårare att komma i väg på evenemang, kanske för att de är fysiskt begränsade eller ensamma eller helt enkelt drar sig för att ta sig för saker, säger Hasse.

Aktiva Seniorer i Nora har 340 medlemmar och numera kommer så mycket folk att föreningen har svårt att hitta tillräckligt stora lokaler att vara i.

– Eftersom vi är lite till åren tycker vi inte om att sitta på stolsrader och balansera kaffe och kaka i knät medan någon håller föredrag, Vi vill alltid ha bord att sitta vid. Det blir så bra samtal och samvaro då också. Och det tror jag är minst lika viktigt som själva föreläsningen, säger Hasse.

Minska den ofrivilliga ensamheten

Förbundet Aktiva Seniorer, FAS, har 45 lokalföreningar runtom i landet och är en av Medborgarskolans anslutna medlemsorganisationer. Eftersom de båda organisationerna delar många mål och syften, som att främja olika intressen, skapa förutsättningar för utveckling, kunskapsdelning och samtal och helt enkelt se till att människor finner ett sammanhang som de mår bra i, är samarbetet logiskt. Aktiva Seniorer har också blivit en viktig aktör för att just nå det uttalade målet att minska den ofrivilliga ensamheten och får stöd av bland annat Socialstyrelsen.

I Nora känner Hasse att de gör stor skillnad.

– Jag har själv alltid levt ett aktivt föreningsliv med många sociala kontakter även efter att jag blev pensionär. Och jag har min fru, men alla har det ju inte så, det kan jag se i min omgivning. Det är lätt att bli sittande hemma, och det tror jag inte är bra för någon.

Enligt Socialstyrelsen upplever upp till 15 procent av den äldre befolkningen att de är ensammare än de vill vara. Det kopplas till såväl psykisk som fysisk ohälsa, och ofta blir det ett cirkelskeende; som äldre blir många fysiskt begränsade och vågar, orkar eller vill inte företa sig lika mycket som tidigare, och ensamheten som uppstår får många att må dåligt. Bristen på stimulerande samtal och nya intryck kan få stora konsekvenser.

Ett sätt att fortsätta vara aktiv

Men i Femörefortet råder det varken brist på samtal eller nya intryck. Besöket inleds med ärtsoppa och pannkakor i mässen. Så klart, det är ju torsdag, och vilken mat är Försvaret känt för om inte ärtsoppa? Skratt och samtal ekar mellan bergväggarna. Några av deltagarna säger lite skämtsamt att det var ju synd att de glömt att ta med sig punsch för den värmen hade nog kommit väl till pass. Sedan tar guiderna över och gruppen lotsas via bergrum, långa tunnlar och vindlande trappor hela vägen upp till stridsledningscentralen. Härifrån styrdes fortets kanoner som med en radie på 13 kilometer skulle försvara Sverige om ryssen kom. Eva Gustafsson, 85, kikar i periskopsiktet.

– Det syns en massa siffror … men havet är lugnt i dag ser jag, rapporterar hon.

Eva skulle mycket väl ha kunnat vara i riskzonen för ensamhet. Hon är relativt nyinflyttad i Nora, och hennes man har insjuknat i Alzheimers och kan inte vara lika aktiv som förr. Eva berättar om deras sportiga liv tillsammans, att hennes make jagade mycket och åkte 47 Vasalopp i rad. Själv har hon ”bara” åkt tio Tjejvasor. Så tvärtemot Hasses farhågor var trapporna verkligen inga problem för Eva. Däremot är hon lite extra stolt över att hon vågade trots sin höjdrädsla. Aktiva seniorer gick hon med i för att fortsätta att hålla sig aktiv, dels för att träffa nya vänner.

– Jag följer alltid med på resorna. Det är kul att komma till ställen man aldrig varit på och det är alltid trevliga människor med, säger hon.

FAKTA: Ensamhet – ett globalt hot

All forskning talar för att Eva, Hasse och de andra pensionärerna i Aktiva Seniorer tänker rätt. Den som håller sig fysiskt aktiv lever i snitt minst tio år längre, sannolikt mer, enligt Karolinska institutet. Rörelse påverkar funktionen i alla kroppens organ som hjärta, hjärna, muskler, fettväv, skelett, mag-tarmkanal och hud.

Att hålla hjärnan i gång genom att lära sig nya saker, till exempel genom att resa till nya platser, gå kurser eller läsa är också sätt att förlänga livet och minska risken för till exempel minnesförlust. Miia Kivipelto, professor i geriatrik och världsledande inom forskning om demens kopplat till livsstil, har nyligen kommit ut med boken Hjärnhälsa – på dina fem fingrar. Där listar hon hjärngymnastik och olika sätt att utmana hjärnan som ett av de viktigaste sätten att motverka problem med minnet.

I boken nämns också sociala aktiviteter och goda relationer som avgörande, inte bara som äldre utan genom hela livet. Världshälsoorganisationen WHO klassar numera ensamhet som en globalt hot mot folkhälsan, och det talas allt oftare om en ensamhetsepidemi. Enligt beräkningar som gjorts baserat på brittisk data anpassade till svenska förhållanden, kan ensamhet bland äldre kosta över 12 miljarder under bara ett år genom extra vård- och omsorgskostnader. Nyligen bildade WHO en global kommission mot ensamhet som under tre år ska arbeta för att på olika sätt främja gemenskap och motverka isolering. I kommissionen ingår bland andra Sveriges socialminister Jacob Forssmed, som också leder den svenska regeringens satsning på att bryta ofrivillig ensamhet. 300 miljoner kronor per år fördelas på kommuner, civilsamhälle, idrottsföreningar och trossamfund för att bland annat skapa aktiviteter och mötesplatser, genomföra uppsökande hälsosamtal och förebygga att ensamhet uppstår.