Musik och föreningsliv förändrar livet för unga

Dagens gängkriminalitet sprider skräck i samhället, orsakar stora kostnader och påverkar en hel generation unga. För att vända trenden krävs insatser från alla håll, inte minst för att ungdomar helt enkelt ska kunna hitta på något annat att göra. För Medborgarskolans Pontus Engborg är musik en av lösningarna. Han vet själv vilken skillnad den kan göra.

Text SOFIA ERIKSSON | Foto/film ANNA-LENA LUNDQVIST och INES SEBALJ

Folkbildning gör skillnad – för unga som riskerar att hamna i kriminalitet

Det kanske inte riktigt går att jämföra ungdomskriminaliteten i 90-talets Partille med allt som händer i dagens utanförskapsområden. Mord, sprängningar och gänguppgörelser var sällsynta företeelser då – men det var fortfarande mycket som kunde gå snett för en ung, frustrerad och vilsen grabb på jakt efter en identitet.

– Jag stal min första bil när jag var tolv. Jag ville vara fruktad. Våld var grejen och jag slogs varje dag. Så fick jag bekräftelsen och respekten jag ville ha, berättar Pontus Engborg, 44 år.

Han har förstås funderat mycket på varför hans ungdomstid kantades av så många mer eller mindre olagliga aktiviteter. Han kom från en trygg familj med närvarande föräldrar, men när han var åtta år dog hans far oväntat. Dessutom blev Pontus mobbad, och skolan blev ett ställe för konflikter och utåtagerande i stället för kunskap och vänskap. Under tonåren blev det bara värre.

– Jag ville ge igen. Våld var grejen. Första dagen på högstadiet bestämde jag mig för att bli den mest fruktade på hela skolan så jag letade upp den största personen jag såg och började slåss. Jag åkte fast för grov misshandel det första jag gjorde.

Han berättar om hur han hamnade i dåligt sällskap och ägnade dagarna åt att mucka med andra gäng, slåss, begå småbrott och festa.

– Det häftigaste var snacket efteråt. Vi drack folköl i nåns lägenhet och jag fick respekt och bekräftelse på hur jävla cool jag var som knäckt näsbenet på nån kille.

Ungdomsbrottsligheten ökar

I dag är ungdomsbrottslighet, gängkriminalitet och droger något som det rapporteras om i media varje dag och som politikerna ser som en av samhällets största utmaningar. Statistiken visar att ungdomsbrottsligheten inte bara ökar, utan dessutom kryper ned i åldrarna. Den blir utöver det också grövre; till exempel figurerar allt fler i åldern 15–20 i fall som rör sprängning och skjutvapen enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det gäller så väl gärningspersoner som offer. Brotten är koncentrerade till socialt utsatta områden, men sprider sig till andra platser. Anledningarna är många, men det är tydligt att förebyggande arbete behövs på alla nivåer. Samhällets aktörer fokuserar på tidiga och lokala insatser, det vill säga att skola, kommun, socialtjänst, polis, civilsamhälle, föreningsliv, ja egentligen alla som kommer i kontakt med ungdomar agerar tidigt på riskbeteende och problembeteende.

Musiken bröt våldstrenden

För Pontus Engborg började vändningen och förändringen när några vuxna i hans närmaste omgivning gjorde just det. De såg honom, ställde krav på honom och gav honom självförtroende och respekt för något annat än våldet. Pontus hade nämligen ytterligare en drivkraft: trummandet. Efter pappans död hade han börjat fly in i musiken och spelade i timmar varje dag. Och han minns tydligt exakt när han insåg att musiken skulle bli hans väg ut. Han satt i väntrummet på kulturskolan i Partille och tittade på en plansch på väggen som föreställde en kille bakom ett trumset. På planschen stod det ”Stefan, studiomusiker Los Angeles”.

– Det ögonblicket skapade min karriär. Jag bestämde mig för att jag också skulle bli proffs och åka till LA.

Pontus berättar att Göran Karlsson, hans musiklärare i högstadiet, i princip var den enda som trodde på honom, och som gjorde allt för att han skulle ta vara på sin talang. Och snart spred sig ryktet om Pontus i Partille med omnejd, inte bara att han var en bråkstake, utan en begåvad bråkstake.

Vägen var varken spikrak eller enkel bort från våld och kriminalitet, men den gick via musikskolan, studieförbundens replokaler och engagerade ledare och lärare som såg hans talang och trodde på honom. Därefter blev det slagverksutbildning på gymnasiet och folkhögskola och sedan vidareutbildning i USA. Vid 21 års ålder hade han nått sin dröm och blivit proffsmusiker i LA, med spelningar världen runt tillsammans med världskända musiker och band.

Inspirera andra

I dag är Pontus åter i Sverige. Han har bildat familj och turnerar inte längre tio månader om året över nästan hela världen, men han spelar fortfarande fast helst lite närmare familjen och kortare perioder. Och musiken är fortfarande Pontus främsta vapen. Han har valt att vara den där vuxna personen som hjälper unga på rätt spår. Han är verksamhetsutvecklare inom Medborgarskolans musikverksamhet Amplified, vilket innebär att han numera lever och andas folkbildning varje dag.

– Utan folkbildningen hade jag aldrig hamnat där jag gjorde. Och så säger många i min bransch. Jag älskar att inspirera, och det här är ett sätt att ge tillbaka, säger han.

Förutom att utveckla musikverksamheten inom förbundet stöttar och inspirerar han dagligen musiktalanger, nystartade garageband och unga med drömmar som de kanske inte riktigt vet hur de ska realisera. Som en del i sin mission föreläser han också för ungdomar runtom i Sverige på temat Våga Drömma.

– Jag börjar med att ställa frågan om det är någon som har en dröm. Då räcker de flesta upp handen. Då frågar jag om de exakt vet hur de ska nå den, och ber dem hålla kvar handen uppräckt i så fall. Då åker nästa alla händer ner. Det är här jag kan bidra – att visa hur de ska hitta vägen framåt för att drömmarna ska slå in.

FAKTA: Utanförskap – en grogrund för kriminalitet och ohälsa

En enda ung människa som fastnar i kriminalitet kan kosta samhället 23 miljoner kronor. Det visaren rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF. I rapporten, som har titeln Utanförskap och unga och publicerades 2022, konstateras också att utanförskap inte bara är ett storstadsfenomen, utan ett problem över hela landet, med psykisk och fysisk ohälsa, missbruk och kriminalitet som följd. Avgörande för att bromsa den oroväckande utvecklingen är att vuxna som arbetar med unga på olika sätt dels uppmärksammar problemen i tid, dels kan göra tidiga insatser. Att minska utanförskapet handlar inte bara om att spara pengar och minska kostnader, utan om att rädda liv och hälsa.

Medborgarskolans kursverksverksamhet inom kultur och musik samt specialiserade satsningar som till exempel Amplified (där Pontus Engborg jobbar som verksamhetutvecklare) är ett sätt att vägleda unga att utveckla ett intresse som ger en meningsfull fritid – eller till och med lägger grunden till en framtida yrkeskarriär.