Med kärlek för mode och design

Att hon skulle jobba med mode och design har Solin Chaomar vetat sen hon var liten. Men ibland kommer saker emellan, till exempel kärleken till en man.

Under fyra veckor håller Solin Chaomar på att arbeta fram en kollektion tillsammans med en kursare på Tillskärarakademin i Malmö. Uppgiften är att ta fram åtta plagg i designern Birgitta Helmerssons stil som innebär att nästan allt material kommer till användning. Två av plaggen ska vara zero waste, vilket innebär att verkligen allt tas tillvara. Solin designar en bali-inspirerad kjol och ett par byxor.

– Det kommer att gå bra, det är roligt med utmaningar, säger Solin.

Hon går den andra terminen på utbildningen Design/produktutvecklare med 3D-kompetens där mycket av lärandet baseras på designprogrammet CLO3D. I programmet kan designern rita upp sina egna designs och sätta dem på avatarer. Programmet ger sen en verklighetstrogen bild av hur kläderna kommer att se ut i verkligheten.

– Jag älskar CLO3D, det är helt fantastiskt, säger Solin. Jag arbetade mycket med Illustrator innan och detta har förenklat jobbet mycket. Man ser allting i 3D, till och med hur olika tyger faller.

Fördelen med att designa digitalt är framför allt miljöaspekten.

– Förr fick man skicka jättemycket information till leverantören där plaggen syddes, och leverantören fick skicka många “samples” och man skickade mycket tills man godkände designen. Ibland kunde man behöva skicka sakerna 3-4 gånger fram och tillbaka innan det blev rätt. Nu är det mycket effektivare och mer miljövänligt, säger Solin.

– CLO3D har blivit så viktigt i branschen att det som redan jobbar på designföretag skickas på kompetensutveckling i det.

Solin visste tidigt att hon ville jobba med mode och design. Efter att ha gått en gymnasieutbildning i textildesign sökte sig Solin till Tillskärarakademin i Malmö och gick först utbildningen i mönsterkonstruktion och sedan produktutveckling, men det var innan CLO3D ingick i utbildningen och var bara en termin, numera är utbildningen 1 år. Planen var att satsa på en karriär inom mode och design. Men så kom kärleken emellan.

– Efter jag studerat på Tillskärarakademin förra gången tog jag en paus och reste till Bali och sen när jag kom tillbaka träffade jag min man i Malmö och gifte mig kort därefter. Min man hade inte uppehållstillstånd och för att han skulle få det krävdes det att jag hade fast jobb och bostad.

Så modedrömmarna fick vänta, målet var att få hit kärleken. Precis som Solin är hennes man från Kurdistan i den norra delen av Irak och det visade sig vara krångligare än de tänkt att få ett uppehållstillstånd till honom. Direkt efter bröllopet behövde han åka tillbaka dit för att kunna ansöka. Och sen inleddes en lång väntan på att det skulle bli godkänt. Närmare bestämt tog det tre år innan de nygifta kunde återförenas och äntligen åka på sin efterlängtade bröllopsresa till Italien. Under tiden stannade Solin i Sverige, hälsade på då och då, men annars jobbade hon inom hemtjänsten och köpte även en lägenhet i Perstorp. När Solins man äntligen kom till Sverige sålde de den och flyttade till en gemensam lägenhet i Eslöv.

– Jag älskar Eslöv, trots att alla sa det var en håla. Jag är nära landet samtidigt som jag har nära till stan, nära till mataffär, restauranger, kollektivtrafiken, gym…

Nu är det Solins man som arbetar inom hemtjänsten men han planerar att ta upp sin artistkarriär igen. Tack vare att hon arbetat mycket och sen ung ålder kunde Solin få omställningsstudiestöd under tiden som hon studerar ännu en gång på Tillskärarakademin.

– Det känns jättebra! Jag är i gång igen efter sju års uppehåll. Jag är lite orolig att branschen inte kommer vara så accepterande, att arbetsgivarna ska tro att jag ska skaffa barn direkt när jag börjar jobba. Därför siktar jag på att starta eget, för att ha större möjligheter.

För Solin är det viktigt med kvalitet och hållbarhet i det som hon designar. Hennes stil beskriver hon som klassisk, elegant och tidlöst.

– Det ska vara tidlöst mode. Det gäller även hur jag inreder, hur jag klär mig, hur jag designar. Det ska vara hållbart och fin kvalitet. Jag vill att det ska vara slitstarka kläder. Kläder som ska kunna gå i generationer, som kanske är lite dyrare för att det är bättre kvalitet.

I vår väntar både praktik och examensarbete innan Solin är färdig med utbildningen. Efter det planerar Solin att börja bygga upp sitt eget företag, och hon har redan ordnat en plats för sin första egna studio.

– Jag har förberett allt jag behöver för att tillverka kläder som overlockmaskin, symaskin, provdockor och ett arbetsbord, ska bli så roligt att börja använda studion.