Lyckad arbetsmarknadsåtgärd ledde till jobb för Lowe

Efter att ha drabbats av utmattningsdepression insåg gymnasieläraren Lowe Träff, 44, att hon kanske inte skulle kunna återvända till skolvärlden. I stället fick hon möjlighet att arbetsträna på Medborgarskolan – och där blev hon kvar.

Text/foto SOFIA ERIKSSON

På Medborgarskolans kontor i Kungälv råder en lugn och mysig stämning. Lowe Träff och hennes kolleger har precis haft lunchrast och sitter och småpratar om Dagens Dubbel vid några bord. Snart drar eftermiddagens arbete i gång med att coacha arbetssökande och leda grupper av personer som arbetstränar. För inte så länge sedan var Lowe en av dem – i dag är hon handledare.

– Att ha gått från att vara sjukskriven, till olika sorters arbetsträning, till att börja jobba igen har lärt mig mycket, inte minst att det kan drabba vem som helst, av vilken anledning som helst, säger hon.

Utmattad av jobbet

För drygt fem år sedan blev Lowe sjukskriven från sitt jobb som svensk- och psykologilärare på gymnasiet. Utmattningsdepression, löd diagnosen. Hon minns stressen, den ökande arbetsbelastningen och en oerhörd trötthet i både kropp och hjärna.

– Jag var hemma i ett och ett halvt år och började sedan arbetsträna så smått. Det var mitt i pandemin så jag hade så kallad grön rehab, där jag jobbade utomhus med till exempel odling, berättar hon.

Efter ungefär ett år ute i naturen kände Lowe att rutinerna började sitta. Hon orkade mer och mer, hade vant sig vid att gå upp på morgonen och börjat få upp tempot. Hon var redo för nästa steg.

– Jag kände att min hjärna behövde nya utmaningar och att det var dags att börja jobba inomhus, sitta vid datorn och träffa människor. Dessutom har jag verkligen inga gröna fingrar utan ville närma mig min bakgrund igen.

Arbetsträning med likasinnade

Lösningen blev arbetsträning på Medborgarskolans kontor i Göteborg. Här blev Lowe en av flera som arbetstränade med olika uppgifter. Hennes var att sköta administration och enklare ekonomitjänster i Medborgarskolans olika arbetsmarknadsprojekt.

– För mig var det en väldigt bra miljö att hamna i, mycket på grund av att jag träffade människor i samma situation som jag, personer som jag kunde utbyta erfarenheter med. Det var en viktig del i processen. Dessutom var arbetet fritt och tillåtande. Absolut utmanande, men man fick alltid gott om tid att slutföra sina uppgifter och känna att man gjorde ett bra jobb.

Så här i efterhand inser Lowe att tiden på Medborgarskolan blev avgörande. Efter ungefär ett år där var det dags för henne att fatta ett beslut: skulle hon börja arbeta inom skolvärlden igen eller ta en ny väg i livet? Precis då dök en annons om en halvtidstjänst som handledare på Medborgarskolan i Kungälv upp. Och det var Lowes egen handledare som stod som kontaktperson.

– Jag frågade henne om hon trodde att jag skulle passa för jobbet. Hon tyckte att jag skulle söka.

Efter att ha genomgått en sedvanlig rekryteringsprocess erbjöds Lowe jobbet. Den 1 september 2023, efter nästan fem års rehabilitering och arbetsträning, började hon jobba igen.

Tillbaka till arbete

Lowes stora intresse för människors utveckling och hennes kunskaper inom psykologi och pedagogik kommer väl till pass i arbetet som handledare för grupper, och att hon är både svensk- och SFI-lärare skapar en trygghet för dem som behöver språkstöd.

– Dessutom är det här en av de mest positiva arbetsplatser jag någonsin varit på. Jag har aldrig fått så mycket beröm som här, för allt från att jag förstår mig på kopieringsapparaten till att jag utför mina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Det är jag inte riktigt van vid, men nu förstår jag verkligen hur viktigt det är att få människor att känna sig välkomna, accepterade och omtyckta på jobbet. Det gör att man vågar fråga och be om hjälp. Det märks att mina kolleger jobbar med coachning och arbetsträning, och det skapar en jättefin stämning på kontoret.

Nya uppgifter

Lowes jobb som handledare liknar till viss del jobbet som lärare. Hon handleder bland annat en grupp på ungefär 16 personer. Vad de gör utgår helt och hållet från vad individerna vill.

– Det är häftigt att se hur de lockar fram saker hos varandra. De hjälper varandra med språket, några syr och lär de andra och de skapar en trygg gemenskap som alla får plats i. Deltagarna kommer i det skick de är i och kan vara sig själva här, utan att bedömas utifrån prestation.

Hon har nyligen gått upp på 75 procent och börjat jobba som coach inom Rusta och matcha – en roll som känns utmanande och trygg på en och samma gång.

– Jag är också noga med att känna efter så att jag orkar och inte har för bråttom, säger Lowe.

För vägen tillbaka har inte alltid varit spikrak; ibland har det inneburit två steg fram och ett tillbaka. Men Lowe tycker att hon lärt sig mycket, både om sig själv och om andra, under tiden.

– Jag brukar skämta om att det här med att ha utmattningsdepression och träffa andra människor som arbetstränar, det har nästan varit som fortbildning för mig. Men det är faktiskt värdefulla erfarenheter att veta hur det är att känna sig osäker och tappa självförtroendet kring jobbet. Jag vet att allt kan skita sig – men att det också går att komma tillbaka.