Mat och dryck

– Jag gillar inte regler i matlagning!

Med en körsbärspaj, inspirerad av uppväxten med sin mormor, tog Adam Thulin hem vinsten av ett prestigefullt matlagningspris i tv. Från en misslyckad bearnaise på hemkunskapen i grundskolan till att idag livnära sig på det han älskar allra mest, matlagning. Vi träffade Adam för att lyssna på hans inspirerande resa till att bli prisbelönt tv-kock!

Körsbärspajen som ändrade allt

Under uppväxten i Katrineholm var Adams stora passioner i livet sport och matlagning. Intresset för mat började tidigt inom familjen och redan som 6-åring var Adam fascinerad av köket där han experimenterade med smaker.

–Jag har alltid varit nyfiken som person och haft svårt att sitta still, även i skolan. Men inom matlagning händer det saker hela tiden och det var något som jag älskade att utforska. Jag minns när jag gjorde en bearnaise på hemkunskapen i skolan och läraren var väldigt hård och sa att det saknades syra i såsen, då blev jag ledsen men idag kan man säga att jag tagit igen det, skrattar Adam.

När jag frågar Adam vad som inspirerar honom i matlagningen blir det snabbt uppenbart att han plockar mycket inspiration och idéer från barndomen och uppväxten med sin familj.

–Utöver restaurangbesök, kokböcker och sociala medier inspireras jag mycket av minnen och resor. Jag har rest mycket och då har maten alltid varit i fokus. Vi blir väldigt nördiga på våra resor och planerar vilka restauranger vi ska till och samtalen kretsar mestadels kring mat.

Med en variant på körsbärspaj vann Adam ett prestigefullt matlagningspris, en dessert som inspirerades av hans mormor.

–Jag gjorde mormors körsbärspaj med en tvist för att skapa mitt eget signum. Det säger rätt mycket om hur jag jobbar. Min matlagning bottnar i minnen som smaker, dofter och händelser men jag gör min egen tolkning på det.

Inspireras av andra kulturer

Även de bästa kockarna har sina utmaningar och för Adam handlar det mycket om att hålla reda på momenten och planeringen.
–Att få alla moment färdiga samtidigt är en utmaning och det svåraste i matlagning, speciellt i tävlingssammanhang. Att veta när fisken ska in i ugnen och när de andra komponenterna ska läggas upp så det är varmt och nylagat osv. Där skulle jag säga att timing är allt. Planerar du din middag från början och har en plan med dina ingredienser blir matlagning lättare.

Matlagningen influeras av andra kulturer men med en gemensam nämnare, att det ska vara få råvaror av hög kvalité. Något som blir uppenbart när han beskriver sin favoriträtt.

–Pasta med tomatsås och parmesanost. En bra pasta slungad i olivolja, stekt med vitlök, chili, färsk basilika, oregano, socker och salt. Sen parmesanost. Superenkelt och supergott.

Mat är ett universellt språk som kan ena olika kulturer och länder, något som Adam vill förmedla i sin matlagning.

–Jag dras mycket till det franska köket som sätter grunden till nästan all europeisk matlagning och den franska kulturen generellt. I det italienska köket är det enkelheten som tilltalar mig och att de inte har några regler utan går mer på känsla och smak. Jag gillar inte regler i matlagning då det lätt kan begränsa en.

Resan till prisbelönad tv-kock

Ansökan till det tv-sända matlagningsprogrammet var inte självklat till en början men efter att ha kikat på en 2-årig kockbildning tog Adam chansen och skickade in sitt namn med tanken att det kunde vara en genväg.
–Det var en lång ansökningsprocess och jag trodde aldrig att jag skulle komma med. Så när de berättade att jag tagit mig till slutaudition blev jag så glad. Jag minns att jag kvällen innan jag skulle träffa juryn var otroligt nervös med mycket tankar.

Resan i tävlingen var tuff med mycket känslor och tvivel, men Adam känner samtidigt att den stärkte hans självförtroende och personliga utveckling.

–Jag lyssnade mycket på vad juryn sa och tog åt mig av all konstruktiv kritik och använde det i min matlagning genom hela tävlingen. Jurymedlemmarna kan uppfattas som hårda men de är där för att göra mig till en bättre kock. Dessutom är de mina stora idoler och enorma talanger själva och då blev det naturligt att man också lyssnade på dem.

Adam beskriver tävlingen och hela upplevelsen som en bubbla där allt fokus bara låg på varje tävling och att laga god mat tillsammans med de andra deltagarna.

–Att träffa alla de andra deltagarna var en wow-upplevelse, de är lika nördiga i mat som jag är. I finalen var mitt enda fokus att laga god mat och bara tänka smak. Känslan när jag väl vann var otrolig. Och det förstärktes då min familj var där och kunde dela vinsten med mig. Finalen och vinsten fick en helt annan dimension.

Framtiden

Framtiden är ljus och vidöppen för Adam efter vinsten som minst sagt förändrat hans liv. Och planerna är många och stora.
–Kortsiktigt så vill jag bara fortsätta att utvecklas i min matlagning. Dels genom min egen pop-up restaurang i sommar/höst, dels jobba hos Markus Aujalay i hans kök som kock och utvecklas i den miljön. Långsiktigt vill jag fortsätta tävla i matlagning, både för att det är kul men också utmanande. Sedan vill jag öppna en egen restaurang där jag kan jobba med lokala råvaror utifrån säsong och hållbarhet i en avslappnad miljö och som ger en fin helhetsupplevelse, eller smakupplevelse.

I kokboken, ”Ett bord, flera smaker” tar Adam med oss genom alla årstiderna med fokus på enkla rätter som man själv får komponera till en måltid. Inspirationen kom under en resa till Köpenhamn.

–Jag var ganska orolig i början inför den kreativa processen i att skriva en kokbok så jag åkte till Köpenhamn för att hitta inspiration. Jag ville skapa en bok som passar för alla åldrar och kunskaper där man arbetar med enkla och få råvaror som man själv får sätta ihop till en måltid. Känslorna gick upp och ner under hela processen och man skapar en relation till boken på ett vis. Men jag är väldigt stolt och nöjd med slutresultatet.

Avslutningsvis frågar jag Adam vad han tror är det viktigaste när det kommer till en karriär inom matlagning.

–Det är viktigt att man har glädjen i matlagning för har man den, sker allt det andra naturligt. Var passionerad, våga ta risker, satsa och jobba hårt. Inspireras av andra du ser upp till och gör det till ditt eget.

3 snabba med Adam

Hur blir man bra på matlagning?
  1. Laga mycket olika maträtter
  2. Testa dig fram
  3. Smaka, smaka, smaka av hela tiden