Hundglädje på Sundsby säteri

Det började som en liten pensionärsgrupp. I dag består Frigångarna av närmare hundra tvåbenta medlemmar och lika många fyrbenta. En del av dem ses varje vecka för promenad, samtal och fortbildning.

Text SOFIA ERIKSSON | Foto JOHN AREBLAD

Efterlängtad stund i veckan

Den isländska fårhunden Odda välkomnar redan på parkeringen vid Sundsby säteri tillsammans med sin matte Anita Lindström. Det är tisdag, och det betyder efterlängtad bokcirkel-hundpromenad-fikastund med Frigångarna på Tjörn.

– Vi är seniorer med hund och brukar vara minst 20 stycken varje gång, berättar Anita medan fler i gänget ansluter. De flesta deltagarna är pensionärer, men på senare tid har skaran utökats med några yngre personer och flera valpar – och just i dag är faktiskt ett äldre par med som funderar på att skaffa hund igen men vill lära sig mer först om olika raser.

Det är tydligt att hundarna känner varandra väl och tycker att det är kul att träffas. Precis som deras ägare.

– Det är sådan glädje. Både att kunna ses trots restriktioner, och att ge varandra sällskap och inte minst stöd i hundägandet, säger Anita.

Föreläsningar och långpromenad

Frigångarna har funnits sedan 2004, då som en grupp för enbart pensionärer med hundar som skulle kunna umgås utan koppel – därav namnet. I dag finns inga åldersgränser. I vanliga fall har gruppen ett program. Tre tisdagar i månaden hålls då föreläsningar på en vind på säteriet, gärna på ämnen som rör hundträning, hundhälsa, natur och kultur, och sedan blir det långpromenad. En tisdag i månaden åker man på utflykt eller aktiviteter av olika slag. I pandemitider ses man utomhus så mycket som möjligt, och hundpromenaderna har utvecklats till en bokcirkel.

– Med hjälp från Medborgarskolan har vi kunnat ordna böcker om hundträning och så kallade klickers så att vi kan lära oss mer och öva tillsammans. Vi får hjälp av en egen hundcoach ibland, och så testar vi på till exempel apport, agility eller rallylydnad, säger Anita.

Träffen börjar med en samling på en av de stora gräsmattorna vid säteriet. Och för paret som funderar på en ny ras finns det många att lära känna. Västgötaspets, labrador, husky, den lite ovanliga rasen stabijhoun, softie, skotte, kamphund och många fler i alla storlekar och åldrar. Den gamla golden retrievern Nova håller koll och ser samtidigt till att hamna framför kameran om möjligt. Därefter blir det promenad längs de vackra promenadvägarna i lite mindre grupper. Gamla hundkompisar väljer att hålla sällskap, och några av småttingarna får gå en kortare runda. Tikar som löper håller sig för sig. Uppe vid slutet av parken finns en plats där det, beroende på årstid, går att släppa hundarna lösa så att de får vara frigångare på riktigt.

Efter någon timme är alla grupper tillbaka och det är fikadags på bänkar ute. För Novas matte Karin har tisdagarna med Frigångarna blivit en viktig rutin ända sedan Nova var valp.

Välmående för både hundar och människor

– Hundarna har det väldigt roligt tillsammans och lär sig av varandra. Det är viktigt för dem att socialisera. Och för oss också. Sedan vi blev en bokcirkel har vi haft många fina samtal om hundägandet och hur vi kan träna tillsammans, säger hon.

Men den kanske största bonusen och bieffekten av tisdagarna med Frigångarna är människornas hälsa och välmående. Inte minst med tanke på pandemin.

– Detta är ju friskvård också, det får man inte glömma. Vi är ju lite till åren många av oss, och att komma ut så här i naturen, tillsammans, en gång i veckan; jag skulle säga att det är livsviktigt, säger Anita.

Se filmen med Frigångarna

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com