Flugbindning, gemenskap och upplevelser

Fiskar du efter ny kunskap? Kursledaren och fiskaren John Welk delar med sig av sina erfarenheter och kunskap om flugbindning till andra fiskeälskare.

John Welk har varit aktiv i fiskeföreningar sedan tidiga tonåren och har fiskat flugfiske i många olika miljöer, både i fjällen och i Norge.

För den som inte vet, vad är flugbindning och hur går det till?

- Grundtanken med flugbindning är att skapa sin egen fluga för att i slutändan kunna få en fisk på den. Som bonus lär du dig mycket om insektslivet i ett vattendrag, säger John.

På en flugbindarkurs får du i första hand lära dig grunderna i hur man gör en fluga, men kunskap om insekter, gemenskap och erfarenhetsutbyte ingår också i sammanhanget.

- Vi provar på att binda olika flugtyper och pratar om i vilka fiskesituationer man ska använda de olika typerna. Automatiskt blir det en del insektslärning, då de flesta flugor ska imitera en insekt, säger John.

Förutom att lära sig binda flugor brukar det bli härliga samtal om fiske- och naturupplevelser.

- Vi utbyter ofta erfarenheter om utrustning, då flugfiskare brukar vara bra på att handla (onödiga) grejer. Vi pratar även fisketeknik. Till exempel hur en fluga ska fiskas i vattnet eller vilken fluga du ska välja i olika förhållanden. Flugkastning brukar vara ett hett ämne som dyker upp. Den senaste kursen avslutade vi med träna kastteknik på en gräsmatta.

Hur många flugtyper finns det?

- Oj, det går nog inte att svara på. Det beror på vad man fiskar efter. Vanligast för fiske efter ädelfisk, kan delas in i följande grupper: torrflugor (flytande), våtflugor, nymfer och streamers.

Har du något extra speciellt minne från allt flugfiske?

- Det har blivit många fina minnen genom åren men måste jag välja så är det nog den första laxen som jag fick för snart 30 år sedan. Det var en regnig natt i Norge och jag var själv vid älven när plötsligt någonting höll på att slita spöt ur händerna på mig. Efter en halvtimmes kamp, halkandes genom snår och träd, kunde jag till slut lyfta upp en silvrig skönhet på 9 kilo. Hela jag skakade. Det är väl det som kallas laxfrossa, säger John och skrattar.

Har du något tips till en nybörjare som vill komma igång med flugfiske?

- Se till att hitta bra utrustning som är anpassat till platsen där du ska fiska. Det behöver absolut inte vara det dyraste. Träna kastning på exempelvis en gräsmatta för att hitta känslan i utrustningen. Många tips kommer det sedan automatiskt bli under kursen, från mig och andra deltagare, säger John.

Johan_Welk
John Welk på en av alla fisketurer. Foto: privat