”Det är ett privilegium att få rita, sy och göra mönster till kläder”
Viggo Bjarme är 25 år gammal och läser programmet Mönsterkonstruktion/Direktris på Tillskärarakademin i Malmö. Från att ha arbetat på en industriverkstad ville han göra något mer kreativt.
– Jag har alltid gillat att vara kreativ men när man börjar bli mer ‘vuxen’ är det lätt att man lägger den kreativiteten på hyllan och glömmer bort den och skaffar sig ett ‘riktigt jobb’, säger Viggo.
Som barn tyckte han om att bygga och mecka med saker. Det började med lego och senare blev det mycket datorer.
– På farmor och farfars gård fanns det en hel verkstad där jag kunde leka runt med alla verktyg.
Efter gymnasiet fick han ett verkstadsjobb med att bygga värmeväxlare.
– Det passade mig ganska bra i och med att jag alltid har gillat att jobba med mina händer, men det var bara inte så roligt i längden.
När tanken på att göra något annat slog rot började Viggo fundera på att göra något fundamentalt annorlunda.
– Det var en process att komma fram till det. Jag kollade lite på andra utbildningar i de områden jag redan hade jobbat med eller studerat till men inget verkade så kul. Då började jag tänka annorlunda. Vad är inspirerade, vad är roligt? Jag letade efter något friare och mer kreativt.
Viggo kände inte till Tillskärarakademin sedan tidigare men bestämde sig för att gå på ett öppet hus.
– Det var inte som ett stort universitet. Lokalen var inte så stor och det kändes lite hemtrevligt på ett sätt. Jag kände nästan direkt att det är här jag vill vara, och det verkade så kul att verkligen ägna sig åt något kreativt och något helt nytt.
Så Viggo började på programmet Modesömnad/konstruktion och design, trots att han knappt suttit vid en symaskin tidigare.
– Jag hade bara sytt på syslöjden ungefär tio år tidigare. Det var definitivt en utmaning att börja från noll men det kändes aldrig omöjligt heller.
Det han inte kunde fick han snabbt lära sig:
– Kursen var i huvudsak inriktad på sömnad så förra året fick jag sy mycket. I programmet jag går idag är sömnad också en del men inte lika stor, nu ligger mest fokus på mönsterkonstruktion. Hur man tar fram och ritar alla delar som ett klädesplagg är uppbyggt av.
Och precis som förra året kommer det här året att avslutas med ett examensarbete.
– Detta året ska vi skapa en kollektion som består av fyra färdigsydda outfits och till jul kommer vi att få ett tema som kollektionen ska innehålla på ett sätt eller ett annat.
Förra examensarbetet sydde Viggo byxor, skjorta och shorts.
– Jag hade köpt en sjal på loppis med ett häftigt mönster så alla plagg hade en liten del av sjalen med i designen. Skjortan hade till exempel en infodring som var gjord av en del av sjalen.
Många i klassen är intresserade av återvinning och upcycling, alltså att sy om kläder, ofta second hand, eller att göra nytt av begagnade material. Själv köper Viggo oftast tyger från en butik som säljer gamla oanvända tyger.
– Jag köper oftast från en butik som säljer vad som ofta kallas deadstock. Det är gamla tyger som inte blivit använda, och ofta kan man hitta väldigt fina och bra tyger till ett väldigt bra pris.
Klassen består av cirka 25 personer i olika åldrar med olika bakgrund, indelade i två grupper.
– Det är väldigt kul och inspirerande att få arbeta tillsammans med andra som alla har sina egna stilar och idéer. Ofta sitter vi och bollar idéer och löser problem tillsammans och det är verkligen kul. Det känns som ett privilegium att kunna ägna sig helt och hållet åt sina kreativa ambitioner, och det finns säkert fler på skolan som håller med mig.
Hans egen stil när det gäller design är under utveckling, men det viktigaste för Viggo är att kläderna är välsydda och sitter bra.
– Passform och konstruktion kommer alltid först för mig, kläderna ska verkligen passa och lyfta fram personen som bär dem. Även ‘enklare’ plagg kan fånga blickar om siluetten och passformen är perfekt. Jag har själv haft svårt att hitta kläder som sitter precis rätt eftersom jag är ganska lång.
Drömmen är att kunna starta en egen mindre verksamhet med välsydda kvalitetskläder.
– Det som tilltalar mig mest är att designa kläder i enstaka exemplar till enskilda personer just för att kunna ge det där extra som inte går att köpa på hyllan. En mer unik design och en helt perfekt passform.
Men innan dess hägrar Tillskärarakademins utbildning med fokus på produktutveckling.
– Det lutar åt att jag kommer att gå den också. Man får en bra grund i de digitala verktygen som finns och en insikt i hur det är att faktiskt arbeta inom modebranschen. Praktiken är också ett stort plus där man kan skaffa sig kontakter och testa på arbetslivet.
Tillskärarakademin Malmö
Tillskärarakademin Malmö
Vi förbereder och handleder dig i din utbildning till fortsatta studier eller ett fortsatt yrkesliv inom mode, textil och design.