Bokcirkel på distans under pandemin
När Lilian Bergholtz träffas med sin bokcirkel går samtalen varma om böckerna de läst. Att få diskutera sin läsupplevelse tillsammans med andra är det bästa med bokcirkel, menar hon.
- Det är intressant att jämföra vad man tyckte lika eller olika om. Vi tar ofta upp vilka personskildringar vi fastnat för, hur vi upplevde miljöbeskrivningarna i böckerna och vad vi tyckte om det rent språkliga uttrycket, berättar Lilian.
Väljer böcker utifrån gemensamt intresse
Det var för cirka fyra år sedan som Lilian Bergholtz startade en bokcirkel tillsammans med tre väninnor. Alla fyra är intresserade av samhällsfrågor och även engagerade i det internationella kvinnliga nätverket Inner Wheel.
- Inner Wheel är en förening som startades i England 1924 av ett antal fruar till män som var med i Rotary. De såg det stora hjälpbehovet som uppstod efter första världskriget. Idag är Inner Wheel en internationell kvinnoorganisation och det var på hemväg från ett möte som idén att starta en bokcirkel föddes, säger Lilian.
Det gemensamma engagemanget i kvinnoorganisationen avspeglas till viss del i urvalet av böcker de läser.
- Vi försöker att ha ett brett urval, till exempel tittar vi mycket på boktips i Akademibokhandelns låna-läs-koncept. Det blir inte så mycket feelgood-deckare utan vi landar ofta i historiska romaner med kvinnoskildringar, berättar Lilian.
Träffas digitalt under pandemin
Lilian menar att fyra deltagare är ett optimalt antal för en bokcirkel. Då hinner alla vara med och diskutera, reflektera och prata till punkt.
I vanliga fall brukar de ses och äta en bit mat i samband med bokcirkelträffarna. Rätt ofta går de på olika föredrag om författare och böcker. Men med rådande coronapandemi har de precis som så många andra i samhället behövt ställa om.
- Nu ses vi via nätet i stället. Vi har fått hjälp av Medborgarskolan med en länk till en digital plattform som vi kan använda för att hålla igång bokcirkeln under pandemin.
Möten online blir mer koncentrerade
Lilian tycker att det går bra att ses online men att det kräver lite mer av deltagarna.
- En sak man behöver tänka på är att inte prata samtidigt, det fungerar extra dåligt när man har möten via nätet. En annan reflektion är att onlinemöten ofta blir mer koncentrerade och fokuserade, det blir mindre mellansnack och man orkar inte hålla på lika länge, säger hon.
Förutom den egna bokcirkeln är Lilian samtalsledare i en engelsk litteraturcirkel och även själv deltagare i en konversationsgrupp i spanska. Även de grupperna bedrivs nu på distans.
- Det är ändå fantastiskt att man kan hålla igång engagemanget bara i en lite annan form. Det tar ett tag att anpassa sig, men man vänjer sig och efter ett tag går det riktigt bra.
Bra med en kärntrupp i bokcirkeln
Hur gör man då för att starta en bokcirkel? Lilian tipsar om att utgå från en grupp på fyra personer som bildar själva kärnan i bokcirkeln. Hon menar att man inte bör vara fler än sex personer.
- Då blir det genast svårare att få till träffar, helt enkelt för att det är fler som ska synka sina kalendrar. Dessutom blir samtalen ofta bättre om man är ett mindre antal.
Träffarna bör ligga så att bokcirkeldeltagarna hinner med att läsa boken eller böckerna. Att ses med ett intervall om 4–6 veckor har fungerat bra i Lilians bokcirkel. De läser ofta flera böcker men det är inte säkert att alla läser samma böcker.
- Vi har ofta en bok som alla ska ha läst och utöver den pratar vi och tipsar varandra om andra böcker som vi ofta återkommer till vid senare träffar. Det är också bra att förbereda diskussionsfrågor inför träffarna, tipsar Lilian.
Några korta snabba
Namn: Lilian Bergholtz
Bor: Linköping
Boktips: Systerklockorna av Lars Mytting och Olive, igen av Elisabeth Strout.
Bästa bokgenre: Är allätare men tycker mycket om historiska romaner med kvinnoskildringar.
Det bästa med bokcirkel: Att få dela sin läsupplevelse med andra.
Tips på diskussionsfrågor
Tips på diskussionsfrågor
Här har vi samlat en rad diskussionsfrågor att använda till bokcirklar. Varsågod att använda frågorna!
Studiecirklar och samarbeten
Studiecirklar och samarbeten
Vill du starta en studiecirkel, göra ett kulturprogram eller samarbeta med oss på annat sätt? Våra samarbeten med föreningar och grupper är en grundsten i Medborgarskolans verksamhet. Gör intresse till kunskap tillsammans med oss!