Återhämtning via målning
De båda kollegerna, som också är nära vänner, beskriver relationen till varandra som något speciellt. Tillsammans håller de båda konstnärerna olika typer av aktiviteter, som kurser och workshops i måleri, främst akvarell men även tusch och akryl. Deras kurser vänder sig till människor som både kan och inte tror sig kunna varken rita eller måla.
- Hit är alla välkomna, här finns inga krav eller pekpinnar. Det handlar inte om att teckna duktigt, så de som säger att de inte ens kan göra en streckgubbe jublar vi åt. Här behöver vi inte göra streckgubbar.
Istället väljer Anki och Pernilla att fokusera på att deltagarna ska må bra, mentalt. Ibland börjar de med meditation, medan andra kurser mer handlar om att ha kul. Ett koncept de erbjuder kallas ”dutta och smutta” vilket går ut på att deltagarna målar tillsammans över ett eller kanske ett par glas vin eller cava…
- Att hålla de här kurserna är oerhört givande. Det är en obeskrivlig känsla att se hur det vi tillsammans gör ger så mycket för någon annan. Och till oss är alla välkomna, det är blandade åldrar. Allt från 12 till 90, även om de flesta som är med vanligtvis är kvinnor mellan 40 och 60 år.
Konstnärsduon, som har sina rötter i Värmland, berättar att de i vuxen ålder slog sig in på konstnärsbanan, som de i dag har som heltidssysselsättning.
- Vi är som ler och långhalm, det känns som att vi sitter ihop, säger de och skrattar.
Många kanske känner igen Pernilla Carlsson som Pernilla C Art, medan andra förmodligen känner igen Anki som ”mamman” till ”Lilla Gumman”.
Lilla Gumman kom till en gång för flera år sedan, under en tuff period i Ankis liv.
- Man kan säga att jag genomgick en omvälvande hälso- och livskris, förklarar Anki.
Hon berättar att hon kommit till en punkt i livet där hon äntligen förstod att hon inte varit snäll mot sig själv, vilket resulterade att hon tog slut.
- Istället för att stå upp för mig själv såg jag alltid till att leverera vad andra förväntade sig av mig och det blev tillslut inte hållbart. Det slutade med att jag hamnade på hjärtintensiven. Efter det funderade jag mycket på vad som gått fel och vad jag kunde göra annorlunda. Jag kom fram till att det fanns så mycket inom mig som jag aldrig sagt och på det viset föddes Lilla Gumman.
Till en början var det gummor som inte var ämnade för någon annan att se, men efter hand, när det värsta kommit ut, började gummorna hamna på en mer normal nivå och då blev de ”offentliga” gummorna till. Citat som ”I´m a nice person. Just don´t push the bitch button” eller “Jag googlade vem fan bryr sig? Men mitt namn kom inte upp!” pryder Lilla Gummanverken.
- Jag säljer runt 5 000 sådana artiklar per år och nu tänker jag växla upp ytterligare, säger Anki.
Förutom Lilla Gumman målar Anki en hel massa annat också. Ute i hennes ateljé som finns hemma på gården i Värmland finns många tavlor med naturmotiv. Detsamma gäller Pernilla, som främst hittar inspirationen i den värmländska naturen och gärna skapar målningar med antydan till abstrakta sagomotiv. Pernilla är, tillsammans med Ylva Storm, Mathias Frykholm och Carolina Levén, ägare av Hammarö Art Gallery.